Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arnika a spolek Radkov brání unikátní stromořadí

Arnika a spolek Radkov brání unikátní stromořadí

Skutečně rušný rok čeká lipovou alej mezi Radkovem a Dubovou na Opavsku. Místní spolek Radkov a ekologická organizace Arnika hodlají přesvědčit správce silnic, aby přehodnotili své záměry a pro lepší dopravní spojení mezi obcemi zvolili sice dražší, ale pro turisty, cyklisty a stromy citlivější řešení. Tím je stavba obchvatu. Obnově aleje mají napomoci i letošní akce pro veřejnost, při kterých se občané i odborníci mohou přímo zapojit do záchrany unikátního stromořadí a tím i významné součásti historického dědictví obce (1).

,,Zachování naší aleje lze dosáhnout jediným způsobem, a tím je vybudování obchvatu a ponechání stávající komunikace pěším a cyklistům, přesně tak, jak je to v územním plánu obce. Jedinou nadějí pro zachování dominanty obce je, že všechny dotčené strany zasednou k jednomu stolu a najdou společné řešení," říká člen spolku Radkov Tomáš Skalík.

Překážkou pro vybudování obchvatu je podle ochránců aleje zejména dosavadní přístup správy silnic, která by musela poněkud zamíchat pořadím svých priorit. Studie, která hned v několika variantách hodnotí možnosti dopravního řešení a obnovy aleje, už leží silničářům na stole. Při jejím projednání v první polovině tohoto roku, se budou spolky Radkov a Arnika snažit silničáře přesvědčit, aby vybrali alternativu, která je pro celostátně unikátní alej nejpříznivější.

,,Za 6 let úsilí o záchranu naší aleje jsme bohužel viděli, jak příslušné úřady a správci komunikace činí nešťastně izolované kroky, při čemž dostával prostor vždy jen jeden zájem. Dílčí pohledy na alej musí skončit, abychom mohli společně najít řešení odrážející zájmy všech. Jsme přesvědčeni, že lze zachovat alej a současně zajistit kvalitní dopravní spojení mezi Opavou a Vítkovem, a díky podpoře Nadace VIA můžeme tento vzkaz po celý letošní rok předávat široké veřejnosti," představuje plány na rok 2016 Skalík.

Akutní hrozbou je pro alej i stárnutí stromů. Ty postupně mizí a výsadba nových dřevin dosud nezačala. Silničáři navíc zvyšují tlak na odstraňování dalších, potenciálně nestabilních stromů. Alej však potřebuje zejména kvalitní koncepci údržby a obnovy. Ta by mohla sloužit nejen jako podklad pro jednání o její budoucnosti, ale zejména jako nástroj plánování potřebných finančních zdrojů pro její dlouhodobou existenci.

,,Arnika svým způsobem převzala nad alejí v Radkově patronát. Jsme rádi, že Radkováci prezentovali alej i aktivity pro její záchranu na odborné mezinárodní konferenci (2), kterou Arnika pořádala. Když jsem vybírala příklady významných alejí se zajímavým příběhem pro knihu Aleje v Evropě - minulost, přítomnost a budoucnost (3), bylo jasné, že tuto kočárovou cestu nemohu opomenout," vyzdvihuje nadnárodní význam aleje RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Arnika považuje Radkovskou alej za významnou součást historického dědictví obce. Pokud by byla vykácena, zcela se ztratí i veškeré benefity, jež aleje lidem poskytují (4). Atraktivita místa pro turisty i pro bydlení by poklesla. Přitom není třeba alej kácet, což nakonec potvrzuje i dopravní studie, kterou má Arnika k dispozici.

,,Zachování a obnovování této aleje by mělo být samozřejmostí a povinností. Obydlená krajina nesoucí výrazné stopy historie nemůže být obětována dopravnímu pohodlí. Technické možnosti naší doby umožňují řešení v široké škále a finanční možnosti jsou také dosažitelné." konstatuje Iva Škrovová, krajinná architektka.

Alej je významným vegetačním a urbanisticko krajinářským prvkem. Dokládá to i český expert na historické aleje Jan Hendrych (5). Ve svém odborném posudku hovoří o jedinečnosti harmonických vztahů v krajině, které jsou dány koncertem přírodních a kulturně historických charakteristik místní aleje. ,,Dokonce, i pokud by došlo k vykácení jen jedné řady stromů v aleji a k narušení osy současné komunikace, byl by závažně poškozen krajinný ráz chráněný podle zákona o ochraně přírody a krajiny," říká Jan Hendrych.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů