Úterý, 16. dubna 2024

Ostrava chystá vyhlášku, která zakáže pálení listí

Ostrava chystá vyhlášku, která zakáže pálení listí

Ostrava připravuje novou obecně závaznou vyhlášku, která bude zakazovat pálení suchého rostlinného materiálu, především listí, na území města. O podobě vyhlášky nyní město jedná se starosty městských obvodů, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO). Platit by podle ní mohla od 1. ledna 2017.

Ostrava patří k lokalitám se zhoršenou kvalitou ovzduší. Podle náměstkyně bude nová vyhláška dalším z kroků, který by měl pomoci zlepšit ovzduší na území města. Lidé si podle ní navíc například na pálení listí stěžují.

"Každý zákaz budí nějaké negativní reakce ze strany občanů, ale skutečně se jedná o zdraví dětí a nás všech, takže není vůbec sporu o tom, jestli tu vyhlášku zavést, nebo ne," podotkla Šebestová.

Podle ní i starostové některých menších obvodů spíše než zákazovou vyhlášku preferovali například jen určení podmínek, za nichž by se listí mohlo spalovat, tedy třeba jen v určitých dnech či hodinách během týdne.

"V rámci porady vedení jsme se ale shodli na tom, že půjdeme cestou obecně závazné vyhlášky, která zakazuje na celém území pálení listí," vysvětlila Šebestová.

Obdobné vyhlášky, které zakazují pálení listí a dalšího rostlinného materiálu, už v minulosti přijala některá další města v regionu. Je mezi nimi například Karviná nebo Bohumín na Karvinsku, které se rovněž potýkají se zhoršenou kvalitou ovzduší. V Karviné vyhláška platí již několik let a podle mluvčí magistrátu Šárky Swiderové je město s tímto opatřením spokojeno. Na dodržování vyhlášky dohlížejí městští strážníci, kteří se případné prohřešky většinou snaží řešit spíše domluvou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů