Úterý, 23. dubna 2024

Karviná půjčí svým obyvatelům peníze na výměnu kotlů

Karviná půjčí svým obyvatelům peníze na výměnu kotlů

Karvinští zastupitelé dnes schválili pravidla pro poskytování bezúročných půjček na předfinancování dotovaných výměn neekologických kotlů. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová. Město nabídne svým obyvatelům půjčku až do výše 150.000 korun.

"Jak jsme už slíbili, půjčíme lidem na to, aby mohli vyměnit své starší kotle v domcích za ekologické vytápění. Víme, že lidé mnohdy na předfinancování nemají své vlastní peníze, a to je dříve odrazovalo. Město jim tedy půjčí až do maximální výše přiznané dotace tak, aby byli schopni výměnu zrealizovat bez problémů. Dotaci totiž dostanou vyplacenu až po realizaci," uvedl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD).

Podle něj chce město nabídkou bezúročných půjček docílit toho, aby o dotaci požádalo maximum zájemcům. Pro celou republiku je do roku 2020 na výměnu starých kotlů k dispozici devět miliard korun z evropských peněz, do kraje by mělo zamířit zhruba 1,5 miliardy korun. V první výzvě měl kraj k dispozici necelou půl miliardu korun, o dotace byl ale mezi lidmi značný zájem. Během několika dní kraj částku přidělenou v první výzvě vyčerpal a nyní se snaží s ministerstvem životního prostředí vyjednat její případné navýšení tak, aby zájemci nemuseli čekat na vyhlášení další výzvy. Žádosti ale kraj dále přijímá, a to až do 29. dubna.

"Naším cílem je vyměnit v Karviné co nejvíce kotlů v příštích třech letech. Podmínky jsou unikátní a nebudou se opakovat, je třeba toho využít," podotkl Hanzel.

Výše poskytnuté půjčky od města se bude vždy odvíjet od krajem přiznané dotace. "První splátku ve výši 50 procent přiznané částky dostane žadatel do pěti pracovních dnů od účinnosti smlouvy s městem, druhou půlku pak žadatel dostane do deseti pracovních dnů poté, co předloží kopii faktury na nový zdroj tepla," vysvětlila mluvčí.

Půjčka je podle ní nenároková a město bude žádosti posuzovat individuálně. Žadatel nesmí být dlužníkem města. "Samozřejmě předpokládáme, že si lidé půjčí k tomu účelu, ke kterému je půjčka určena. Abychom se vyhnuli riziku, že nám lidé peníze nevrátí, pojistíme se. Žadatel se ve smlouvě s městem zaváže souhlasem k inkasu z účtu až do výše poskytnuté částky," řekla Swiderová.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů