Pátek, 19. dubna 2024

Na střeše pražského magistrátu budou včelí úly

Na střeše pražského magistrátu budou včelí úly

Na střeše historické budovy pražského magistrátu budou včelí úly. Chovatel získá smlouvu na dobu neurčitou. Vyčleněno bude mít šest metrů čtverečních střechy. Vyplývá to ze záměru, který magistrát zveřejnil na úřední desce. V Praze je řada netradičních míst, kde se mohou lidé se včelstvy setkat. Podle odborníků se medonosnému hmyzu v prostředí města daří.

Včelíny v Praze stojí třeba v Milíčovském lese, Prokopském údolí, Divoké Šárce, Kamýku či v Hostivařském lesoparku. K vidění jsou včelí úly ale i na střeše obchodního centra nebo hotelu nebo v Botanické zahradě v Troji. Včelaření a včelařské osvětě se v metropoli věnuje mimo jiné včelařský spolek Mája v Ruzyni. Městské prostředí podle odborníků poskytuje včelám pestrou škálu zeleně a rostlin k opylování. Medonosný hmyz navíc není ohrožen pesticidy, jak tomu bývá v zemědělské krajině.

Zatímco mimo Prahu počty včelařů za posledních několik let vzrostly, v Praze pokračuje klesající trend. V roce 1995 bylo v hlavním městě po největším poklesu počtu včelstev, k jakému v ČR tenkrát během několika let došlo, asi 720 včelařů a 5300 včelstev, předloni už zbývalo jen 360 včelařů a 3200 včelstev. Za úbytek může kromě změny životního stylu Pražanů, kteří už ke včelaření tolik netíhnou, zastavování prostoru v okrajových částech metropole, kde dříve byly třeba zahrádky.

V celém Česku je asi 53.000 včelařů, kteří mají přes půl milionu včelstev, a v posledních letech jejich počty narůstaly. Ročně vyprodukují asi 8000 tun medu, jedno včelstvo mezi deseti a dvaceti kilogramy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů