Pátek, 29. března 2024

V recyklaci komunálních odpadů Česko pokulhává daleko za Evropou

V recyklaci komunálních odpadů Česko pokulhává daleko za Evropou

Podle nové zprávy Evropského statistického úřadu o nakládání s komunálními odpady za rok 2014 kulhá Česká republika stále v recyklaci a kompostování daleko za evropským průměrem. Podle Eurostatu státy EU v roce 2014 recyklovaly a kompostovaly 44 % svých komunálních odpadů. Míra recyklace a kompostování v Unii trvale roste od roku 1995. Naše země však recykluje pouze 35%, resp. 26% komunálního odpadu. Na každého Evropana připadá 475 kg komunálního odpadu, což je o 10 % méně než v roce 2002. Důležité je i to, že od roku 2007 množství odpadů z obcí neustále klesá, přestože ekonomika roste.

Za Českou republiku posílá Eurostatu data Český statistický úřad. ČR podle jeho dat produkuje jen 310 kg komunálních odpadů, recyklujeme 23 % a kompostujeme pouze 3 %, celkem 26 %. Ministerstvo životního prostředí však používá svá vlastní data, podle kterých produkujeme výrazně více komunálních odpadů než je evropský průměr - až 518 kg a recyklujeme a kompostujeme skoro 35 % odpadů z obcí. Nejednotná metodika sběru dat mezi jednotlivými státy sice na data Eurostatu vrhá jistý stín, ale presto dává jasný obrázek o trendu i nechvalné pozici ČR.

Podle obou zdrojů totiž v recyklaci a kompostování komunálních odpadů kulháme daleko za Evropou. Mezi státy s nejvyšší recyklací a kompostováním patří Německo (64 %), Slovinsko (61 %), Rakousko (58 %) a Belgie (55 %).

Přestože vláda Bohuslava Sobotky v programovém prohlášení slibovala "zvýšit úroveň recyklace odpadů, včetně odpadů biologických, na úroveň vyspělých evropských zemí", schválila si v Plánu odpadového hospodářství závazný cíl recyklovat pouze cca 38 % komunálních odpadů do roku 2020. Kraje si s odvoláním na vládu stanovily ve svých plánech rovněž stejně nízké cíle recyklace. A ministr Richard Brabec (ANO) se aktuálně v novém návrhu zákona o odpadech snaží prosadit zákaz skládkování spalitelných odpadů s cílem přesunout odpady ze skládek do spaloven. Návrh nového zákona o odpadech zakazuje od roku 2024 skládkovat odpady s výhřevností nad 4 MJ/kg. Také změna vyhlášky č. 294 o podmínkách ukládání odpadů na skládky obsahuje tento limit pro skládkování předtříděných a upravených směsných odpadů.

Z východoevropských zemí vsadilo na spalovny například Estonsko a doplatilo na to. V roce 2012 recyklovalo 40 % komunálních odpadů. O rok později zprovoznilo nové spalovny a recyklace poklesla natolik, že původní úrovně dosud nedosáhlo Naopak Slovinci jsou na špici recyklace v EU, aniž by odpady spalovali." Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl: ,,Množství komunálních odpadů v EU už devět let klesá, přestože ekonomika roste. Evropa recykluje a kompostuje už v průměru 44 % komunálních odpadů, nejlepší státy přes 60 %. ČR recykluje a kompostuje jen 35, resp. 26%, podle různé metodiky sběru dat. Vláda slíbila v programovém prohlášení zvýšit recyklaci na úroveň vyspělých evropských zemí. Závazné cíle pro recyklaci si však schválila dvakrát menší. Ministr Brabec plánuje v novém odpadovém zákoně zákazem skládkování spalitelných odpadů zvýšit pálení odpadů namísto jejich recyklace."

Zdroj: CZ BIOM, Tisková zpráva Hnutí Duha 23. 3. 2016 (Eurostat: V recyklaci komunálních odpadů stále kulháme daleko za Evropou. Vláda se zavázala zvýšit recyklaci, chystaný odpadový zákon ministra Brabce však podporuje spalovny)

Tisková zpráva Eurostatu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů