Čtvrtek, 28. března 2024

Chemikálie z bývalé olejny v Lovosicích zmizí do konce roku

Chemikálie z bývalé olejny v Lovosicích zmizí do konce roku

Město Lovosice na Litoměřicku vybralo firmu, která odveze na 700 tun chemických odpadů z areálu bývalé olejny. Sanace vyjde na 1,8 milionu korun bez DPH a potrvá čtyři měsíce. Dokončena by měla být ještě letos. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Ivana Kocánková.

Město vyhlásilo výběrové na odstranění rizikových látek z olejny už podruhé, protože podmínky toho prvního si vykládali účastníci různě a radnice jej proto zrušila. Z pěti uchazečů soutěže vedení Lovosic vybralo sdružení společností Purum a Aquatest. Vítěze výběrového řízení schválili radní na svém posledním zasedání.

Sdružení podalo podle radnice nejnižší nabídkovou cenu. "Běží desetidenní lhůta pro podání námitek. Pevně věříme, že v nejbližší době dojde k podpisu smlouvy a práce budou zahájeny v co nejkratším možném termínu," uvedl starosta Milan Dian.

Město získalo na sanaci dotaci od Státního fondu životního prostředí. Spoluúčast města je 21 procent. "Krajský úřad Ústeckého kraje přislíbil uhradit polovinu nákladů města. Nyní se zpracovává žádost, která bude předložena zastupitelstvu Ústeckého kraje," uvedl Vojtěch Hamerník, vedoucí odboru životního prostředí lovosické radnice.

Sanace areálu bývalé olejny bude trvat čtyři měsíce od zahájení prací a dokončena by měla být ještě v roce 2016.

Peníze vynaložené na odvoz chemikálií bude město vymáhat po vlastníkovi, kterým je společnost Wowitra.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyrazila na kontrolu tohoto místa v dubnu 2013 poté, co se objevil na veřejnosti videozáznam nepovolené demolice v areálu. Wowitře uložili inspektoři pokutu milion korun. Mluvčí ČIŽP Jana Jandová dnes ČTK řekla, že firma pokutu za porušení zákona o odpadech v termínu nezaplatila. Její vymáhání předali inspektoři celnímu úřadu.

V roce 2014 uložili inspektoři Wowitře další pokutu, a to ve výši 750.000 korun za porušení zákona o vodách. "V lednu a v září 2015 inspekce firmě uložila další dvě pokuty za neumožnění kontroly, a to ve výši sto a dvě stě tisíc korun," uvedla Jandová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů