Úterý, 19. března 2024

Chropyně na Kroměřížsku plánuje dokončení kompostárny

 Chropyně na Kroměřížsku plánuje dokončení kompostárny

Chropyně na Kroměřížsku chce v letošním roce dokončit kompostárnu. Její základ byl vybudován loni za 6,7 milionu korun. Kompostárna běží ve zkušebním provozu, kolaudaci brání chybějící zázemí pro obsluhu. Investice přijde asi na pět milionů korun, řekla ČTK starostka Věra Sigmundová (ČSSD).

Radnice podle ní bude žádat o dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která by měla činit čtyři miliony korun. Úředníci zpracovávají projekt, aby mohlo být vyřízeno stavební povolení.

"Bude vybudován zpevněný povrch, který lépe umožní nakládat s technikou. Koupíme i nakladač, který zefektivní a urychlí provoz. Hlavním důvodem toho, proč žádáme o dotaci, je ale vybudování sociálního zázemí pro obsluhu," řekla Sigmundová.

Uvedla, že pokud město dotaci nezíská, vybuduje na své náklady alespoň sociální zázemí kompostárny. "Obavy o její naplnění se ukázaly jako liché. Slibujeme si od ní, že objem komunálního odpadu klesne o 13 procent," řekla starostka.

Radnice letos hospodaří s příjmy 67,5 milionu a výdaji 76,3 milionu korun. Rozdíl ve výši 8,8 milionu korun pokryje přebytkem z loňského roku. Město letos pokračuje v regeneraci sídliště, vybuduje bazény pro děti na koupališti a chystá zřízení kamerového systému a park u hřbitova.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů