Pátek, 29. března 2024

V jeskyni Na Turoldu je od pátku k vidění Smaragdové jezírko

V jeskyni Na Turoldu je od pátku k vidění Smaragdové jezírko

Pokud si milovníci přírody chtějí prohlédnout Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu u Mikulova na Břeclavsku, měli by si pospíšit. Hladina spodní vody v něm stoupá a do dvou měsíců může být zaplaven. Právě kvůli vodě byl dóm většinu loňské sezony pro veřejnost uzavřen. ČTK to dnes řekl vedoucí právy jeskyně Jiří Kolařík. Jezerní dóm leží v nejnižší části jeskyně Na Turoldu a je v něm Smaragdové jezírko.

"Za uplynulé dva týdny vystoupala hladina spodní vody o tři metry. Po zimní přestávce otvíráme jeskyni pro veřejnost již tento pátek. Pokud půjde hladina ještě o dva metry nahoru, dóm uzavřeme," uvedl Kolařík. Smaragdové jezírko je pod vodou osvětlené lampami. Voda ale postupně zaplavuje schodiště, po němž se k němu sestupuje. Pohled na jezírko je největší atrakcí jeskyně.

Hladinu spodní vody v jeskyni Na Turoldu loni nikterak neovlivnila dlouhodobá sucha. Zatímco řeky a potoky na Moravě byly téměř vyschlé, dóm byl zaplavený. Hladina klesla až v září. Teprve koncem roku byl dóm na několik týdnů zpřístupněn lidem. Od poloviny listopadu byla ale jeskyně uzavřena kvůli zimování netopýrů, kteří musejí mít pro svůj zimní spánek naprostý klid.

Loňská sezona byla pro jeskyni Na Turoldu nejúspěšnější od roku 2004, kdy byla zpřístupněna veřejnosti. V minulém roce do ní zavítalo 36.000 lidí, což byl meziroční nárůst o 6000.

Do podzemí mnohé z nich loni zahnala tropická vedra. Teplota v jeskyni se celoročně pohybuje od 7,4 do 9,6 stupně Celsia.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů