Úterý, 19. března 2024

Správa NP Šumava otevírá nové středisko environmentální výchovy

Správa NP Šumava otevírá nové středisko environmentální výchovy

Budova s číslem popisným 2 na Horské Kvildě vždy sloužila hlavně dětem, pro jejich vzdělávání a ubytování. Nejdříve tu byla škola, následně ji vlastnil Národní institut dětí a mládeže a Správa Národního parku Šumava, která tuto budovu získala před dvěma lety, v této tradici pokračuje. Po rekonstrukci ji provozuje jako Středisko environmentální výchovy (SEV).

,,Díky Horské Kvildě rozšiřujeme počet našich SEVek na čtyři, z toho ve dvou z nich je možné se ubytovat. Horská Kvilda navíc nabízí takovou kapacitu, díky které mohou středisko využít dvě třídy najednou. Celkem je tu 48 lůžek a dvě učebny," představuje zařízení Středisek environmentální výchovy jejich vedoucí Martina Kučerová.

Budova před zprovozněním prošla rekonstrukcí. Bylo nutné opravit střechu, na kterou se instalovaly fotovoltaické panely, vyměnila se okna a došlo k zateplení fasády a celý objet byl vybaven novým nábytkem.

,,Rekonstrukce budovy vyšla na zhruba 5 milionů korun, ale díky zateplení a vytápění pomocí tepelného čerpadla očekáváme, že provozní náklady budou nízké. V letošním roce pak ještě počítáme s investicí necelého půl milionu korun na dovybavení některými pomůckami, jako jsou sněžnice, mikroskopy, ale i výukové modely rostlin nebo ptáků. Ještě jsou v plánu venkovní úpravy v okolí budovy," doplňuje Martina Kučerová.

SEV Horská Kvilda je určené především pro vzdělávání skupin dětí od prvního stupně základních škol, přes střední školy až po vzdělávání vysokoškoláků. Mimo to je středisko vybavené pro odborné vzdělávací programy s tématikou ochrany přírody, externí informační střediska a pro další skupiny a instituce.

,,Těch nápadů, jak tuto budovu využít bylo samozřejmě hodně, ale jsem rád, že jsme realizovali přestavbu na středisko environmentální výchovy s ubytováním. Jednak jsme na západě Šumavy žádné takové zařízení neměli a s takovou kapacitou už vůbec a za druhé, vzdělávání v oboru ochrany přírody je, řekl bych, naší povinností," říká ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

,,Budova Střediska environmentální výchovy na Horské Kvildě je jednoznačně moji srdeční záležitostí. Z ní jsem i já sám začal poznávat krásy Šumavy a když se Správa Národního parku Šumava rozhodla pro takovéto využití, jenom jsem to přivítal. Historicky tato budova totiž dětem patřila, už od dob, kdy tu fungovala základní škola a komu jinému by měla opět patřit než právě dětem," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

Středisko, které je až do letošního září plně obsazené, je specializované na několikadenní až týdenní pobyty s programem. Jednou z hlavních ,,učebnic" podle které se tyto programy sestavují je příručka ekologické výchovy a lesní pedagogiky ,,Pojďme na to od lesa", která byla v češtině poprvé vydána Správou NP Šumava před třinácti lety.

,,Jedná se o příručku, kterou jsme v roce 2003, převzali od kolegů z Německa, kteří ji k výuce používali už několik let. Tehdy jsme ji přeložili a vydali s původními obrázky a fotografiemi. Příručka se stala mezi pedagogy velmi oblíbenou, během prvních tří let jsme jich rozdali na 2500 kusů. Bylo to dáno i tím, že tehdy na českém trhu neexistovala tak rozsáhlá a komplexní publikace, která by se zaobírala lesní pedagogikou," vysvětluje Martina Kučerová.

V současné době Správa NP Šumava vydává reedici příručky v nákladu 500 kusů, která je obohacena o nové kapitoly a má zcela novou grafiku.

,,Nastal čas udělat publikaci nově. Po třinácti letech jsme do ní zapracovali nová poznání o lese, jsou v ní nové kapitoly o Národním parku Šumava a vše doprovází naše fotografie a ilustrace Pavla Procházky. Jedno ale pochopitelně zůstává stejné, slouží hlavně učitelům jako rukověť pro to, jak v terénu učit předškoláky, žáky základních škol, středo i vysokoškoláky," doplňuje Kučerová.

Reedice příručky v počtu 500 kusů byla vydána s dotací 75 procent ze Státního fondu životního prostředí a je neprodejná. Pedagogové a instituce ji mohou získat na základě absolvování odborných seminářů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů