Čtvrtek, 28. března 2024

Státní pozemkový úřad bude ještě intenzivněji řešit problematiku sucha a eroze půdy

Státní pozemkový úřad bude ještě intenzivněji řešit problematiku sucha a eroze půdy

O významu pozemkových úprav pro ochranu půdy, zdrojích financování a výhledu jejich vývoje hovořila ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová na semináři ,,Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje", který se uskutečnil v úterý 5. dubna 2016 v Senátu.

V současné době, kdy se celospolečensky řeší negativní dopady klimatických změn, význam pozemkových úprav roste. Realizují se mokřady, tůně, ochranné nádrže, meze, liniové i plošné výsadby. Pozemkové úpravy řeší aktuální problémy v krajině, jako je vodní a větrná eroze, představují prevenci povodní i sucha a současně přinášejí pestrost a rozmanitost do krajiny. Jejich další funkcí je také řešení uspořádání vlastnických vztahů, kdy se jimi prostorově a funkčně uspořádávají pozemky, scelují se nebo dělí a zabezpečuje se jejich přístupnost a využití.

,,Počet rozpracovaných pozemkových úprav se během dvou let zvýšil téměř o 320 %. Zatímco v roce 2013, kdy Státní pozemkový úřad vznikl, jich bylo pouze 85, v loňském roce jsme rozpracovali již 271 úprav," zhodnotila současný stav ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová a dodala: ,,V tomto pozitivním trendu bychom rádi pokračovali i v následujících letech, neboť pozemkové úpravy významně pomáhají zlepšovat stav krajiny, přispívají k zadržování vody, a tím značně přispívají k boji proti suchu a erozi."

Semináře pořádaného ve spolupráci se Státním pozemkovým úřadem a Spolkem pro obnovu venkova se zúčastnil mimo jiné i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Náměstek Ministerstva zemědělství(MZe) Pavel Sekáč hovořil o dotační politice MZe k ochraně půdy v České republice a z pohledu Ministerstva životního prostředí o stejném tématu referoval Jiří Klápště, ředitel odboru obecné ochrany přírody a krajiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů