Pátek, 19. dubna 2024

Česká společnost ornitologická slaví 90. výročí založení

Česká společnost ornitologická slaví 90. výročí založení

Přesně před 90 lety, 5. dubna 1926, se poprvé sešel ustavující výbor České společnosti ornitologické. ČSO se od té doby stala uznávanou nevládní organizací s více než 2,5 tisíci členy, která vede mezinárodní odborné programy, vyjadřuje se k novým zákonům a pořádá stovky akcí pro veřejnost po celé republice.

ČSO je jednou z mála nevládních organizací (spolků), které u nás fungují nepřetržitě od dob první republiky. Jedinou výjimkou bylo období II. světové války, kdy byla činnost spolků zakázaná, ale i tehdy práce ornitologů, například později komunisty popraveného právníka Veleslava Wahla, přispívaly k udržování národní hrdosti i přírodovědného poznání naší země.

Od začátku své existence se ČSO zaměřovala na detailní poznání ptactva v tehdejším Československu. Od 30. let organizovala kroužkování ptáků a začala vydávat odborný časopis Sylvia. Přestože období komunistické diktatury spolkovému životu nepřálo, ČSO si zachovala po celou dobu svoji nezávislost, založila terénní výzkumné stanice v jižních Čechách, pořádala zahraniční exkurze a mezinárodní konference. Později se objevily první regionální pobočky a celostátní programy sledování ptáků. Toto vše tvoří základ odborné práce ČSO dodnes.

Již v prvních dokumentech ČSO se objevuje potřeba osvěty a propagace ochrany ptactva. Tato stránka činnosti ČSO se naplno rozproudila především po roce 1989, kdy se ČSO postupně otevřela širokému spektru zájemců o ptáky, kteří ani zdaleka nemusejí být vystudovanými odborníky. K této proměně přispěla i návaznost na ochranářské projekty BirdLife International, jehož je ČSO národním partnerem. O oblibě ptáků a smysluplnosti práce ČSO svědčí stále rostoucí počet členů, který již přesáhl dva a půl tisíce.

ČSO se tak za 90 let své existence vypracovala na plnohodnotnou ochranářskou organizaci moderního typu, která zahrnuje jak špičkové vědecké pracoviště světového formátu (viz například nedávno publikovaný článek v nejprestižnějším světovém časopise Science www.cso.cz/index.php?ID=2894), tak oddělení vzdělávání i zcela praktickou práci v terénu. Dokáže prosadit ochranu ptáků do zásadních státních dokumentů, od návrhu ptačích oblastí po ochranu ptáků při rekonstrukcích budov z Operačního programu Životní prostředí. To všechno, včetně mnoha výzkumných programů, by nemohlo běžet bez odhodlání a podpory tisíců bývalých i současných členů, lidí všech společenských postavení a profesí, které spojuje jediné - láska k přírodě a potřeba její ochrany.

Své devadesátiny tak může ČSO oslavit v plné síle a tím nejkrásnějším způsobem: Necelý měsíc a půl po spuštění nového programu je na mapě Česka již 1000 hodnocení zastávek hromadné dopravy. V duchu své tradice tak ČSO reaguje na žhavý problém současnosti - nárazy ptáků do průhledných skleněných ploch. Pojďte i vy s ČSO oslavit 90. výročí a ohodnoťte dnes alespoň jednu zastávku na zastavky.birdlife.cz!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů