Sobota, 20. dubna 2024

Sokoly v Jeseníkách hlídají fotopasti, kvůli hnízdění

 Sokoly v Jeseníkách hlídají fotopasti, kvůli hnízdění

Ochránci přírody rozmístili na různých místech Jeseníků a Rychlebských hor fotopasti na monitorování sokolů. Přinést jim mají hlavně informace o jejich hnízdění. Loni odborníci zmapovali 22 sokolích mláďat, která byla i okroužkována. Během sezony současně ale zjistili, že část hnízdění byla z různých důvodů neúspěšná. Fotopasti jim poskytnou okamžitý přenos dat. ČTK o tom dnes informovali zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny. Podobným způsobem mapují v horách i přítomnost velkých šelem.

"Díky fotopastem můžeme pravidelně kontrolovat průběh sezení na vejcích. Ze snímků lze vyčíst nejrůznější zajímavosti - jak se chovají jednotlivé páry, kdy dochází ke střídání ptáků při zahřívání snůšky i jaká je aktivita na hnízdě v noci. Předpokládáme, že se nám tímto způsobem podaří také odečíst některé kroužkované ptáky," uvedl Petr Šaj ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Podle odborníků je jesenická populace sokolů jedna z nejpočetnějších v Česku. Ochráncům přírody se podařilo zmapovat i hnízdo, na kterém letos snesli sokoli pět vajec. Většinou snášejí dvě až čtyři vejce, která umisťují do hnízdní kotlinky přímo na skalní římse. Ukázalo se také, že některé páry využívají starší krkavčí hnízda na skalách.

Do ochrany těchto vzácných ptáků se vedle ochránců přírody zapojují i lesníci nebo členové dobrovolné stráže přírody. "Sokol má v přírodě málo přirozených nepřátel. Za zničením hnízdění stojí obvykle především výr, krkavec a na snadno dostupných místech i kuna. Vedle dalších aspektů, jako je extrémní nepřízeň počasí, potravní nabídka či úhyn jednoho z páru, je v souvislosti s tímto sokolnicky využívaným dravcem zmiňován i člověk," dodal Šaj. Ornitologové proto žádají návštěvníky hor, aby nerušili hnízdící ptáky. Místa jsou označena informačními cedulemi a výstražnou páskou.

Sokol vymizel kvůli používání pesticidů před 50 lety na celém území republiky. Znovu se začal objevovat začátkem 90. let minulého století. Početnost se nyní odhaduje na 80 hnízdních párů. Vedle Jeseníků hnízdí například na Broumovsku, v Labských pískovcích, Českém ráji, Krkonoších nebo na Šumavě. Stále patří ke kriticky ohroženým druhům živočichů.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů