Čtvrtek, 28. března 2024

Na zlepšení ovzduší jde dalších 2,7 miliardy Kč z fondů EU

Zájem žadatelů dvojnásobně překonal vymezené prostředky

Na zlepšení ovzduší jde dalších 2,7 miliardy Kč z fondů EU

Dalších 2,7 miliardy korun z evropských fondů půjde do zlepšování kvality ovzduší v České republice. Dotaci získá 56 projektů přihlášených v 8. výzvě Operačního programu Životní prostředí 2014-2020, jejichž cílem je snížit množství emisí pocházejících z průmyslu a zemědělství.

Příjem žádostí se zaměřením na zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech probíhal od 14. srpna do 16. prosince 2015. Státní fond životního prostředí ČR přijal celkem 240 řádně zaregistrovaných žádostí s rekordním požadavkem dotace z evropských prostředků v objemu 5,5 miliardy korun.

,,Velmi nás těší zájem žadatelů, který víc než dvojnásobně překonal vyhrazených 2,5 miliardy korun, tím spíše, že se jedná o projekty, které přispějí ke snížení škodlivých emisí z průmyslu a zemědělství. Jedná se o další prioritní oblast vedle lokálních topenišť a dopravy, kde je z našeho pohledu třeba emise snižovat. Odráží to i naše nastavení Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Kvalita ovzduší v České republice totiž i přes přijímání množství legislativních a finančních opatření v posledních letech stagnuje. Zhruba jedna třetina obyvatel žije v oblastech s překročenými denními imisními limity pro jemné prachové částice. Proto považuji za zásadní tento stav otočit k lepšímu pomocí komplexního souboru opatření. Ta zahrnují vedle novely zákona o ochraně ovzduší, který je aktuálně v Poslanecké sněmovně, i dotační podporu kvalitních projektů z národních i evropských zdrojů," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ředitel SFŽP ČR Petr Valdman k rekordnímu zájmu žadatelů dodává. ,,Administraci žádostí jsme nastavili tak, abychom i při takto velkém počtu přijatých žádostí stihli všechny vyhodnotit včas a dodržet tak termíny, které jsme žadatelům slíbili. U projektů, které byly schváleny, mohou úspěšní žadatelé finalizovat svá zadávací řízení, aby mohli co nejdříve zahájit jejich realizaci."

Finanční podpora konkrétně poputuje na náhradu, rekonstrukci nebo pořízení dodatečných zařízení na spalovací a ostatní stacionární zdroje znečišťování, s cílem snížit emise tuhých látek, oxidů síry, oxidů dusíku, amoniaku a těkavých organických látek. Vybrány byly takové projekty, které nejlépe splnily hlavní sledované indikátory, zejména snížení množství emisí jemných prachových částic PM10 a PM2,5 pocházejících z průmyslu a zemědělství. Většina finančních prostředků tak poputuje zejména průmyslovým podnikům. Po realizaci [1] vybraných 56 projektů by mělo dojít k ročnímu snížení emisí TZL o 963 tun, SO2 o 2 249 tun a NOx o 396 tun.

Poznámky:

[1] Všechny projekty musí být zrealizovány do 31. 12. 2023.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů