Pátek, 29. března 2024

Bilance E.ON uklízí Česko: 75 dobrovolníků a 90 pytlů s odpadem

Do největší české úklidové akce ,,Ukliďme svět, ukliďme Česko!" se vedle desítek tisíc dobrovolníků zapojilo hned několik firem...

Bilance E.ON uklízí Česko: 75 dobrovolníků a 90 pytlů s odpadem

Jeden z největších firemních úklidů zorganizovala také energetická společnost E.ON. Celkem se do něj zapojilo 75 dobrovolníků, kteří nasbírali 90 pytlů s odpadem.

Úklid společnosti E.ON se uskutečnil v Brně a Českých Budějovicích. ,,V Českých Budějovicích jsme vyčistili okolí řeky Vltavy a Sokolského ostrova a v Brně jsme se zaměřili na okolí řek Svratky a Svitavy. Celkem jsme sesbírali 90 pytlů s odpadem," popisuje Robert Mifka ze společnosti E.ON a dodává, že zvýšený zájem z řad zaměstnanců se projevil také v počtu účastníků. Loni se akce zúčastnilo 60 dobrovolníků, letos jich bylo o patnáct více.

Dobrovolníci z E.ON našli při uklízení obou měst použitý nábytek, sportovní vybavení, ale i nebezpečný odpad. ,,Kromě běžných odpadků jsme našli také objemnější nebo nebezpečný odpad, jako pneumatiky, staré matrace, plechy a hasicí přístroj. Mezi kuriozity jsme zařadili jízdní kolo, hokejku či vodní dýmku," popisuje Mifka. Podle něj je patrné, že zájem o úklid projevuje stále více lidí. ,,Například v Českých Budějovicích bylo na první pohled zřejmé, že spousta lidí neohlášeně uklízela již v týdnu před akci. S každým rokem se tak daří vyčistit větší část města," dodává.

2016

Podle údajů, jež zveřejnili pořadatelé iniciativy Ukliďme Česko, bylo letos připraveno více než 1 818 úklidů. Popularita této akce vzrostla s vítězstvím v soutěži Ekologický oskar, kterou pořadatelské sdružení Ekosmák ovládlo před dvěma lety. ,,Díky soutěži jsme zaznamenali zvýšený zájem jak médií, tak i sponzorů o náš projekt a jeho rozvoj do budoucna," dodává Radek Janoušek.

O soutěži Ekologický oskar

Soutěž Ekologický oskar je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se již zapojily stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.ekologickyoskar.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem asi 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65.000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí asi 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4.000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí cca 9 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů