Pátek, 19. dubna 2024

V podzemí Dlouhých strání zahraje Norbert Lichý Havlovu Audienci

V podzemí Dlouhých strání zahraje Norbert Lichý Havlovu Audienci

Část podzemních prostor vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně obsadí na konci dubna divadelníci z ostravského Divadla Petra Bezruče. U příležitosti oslav 20. výročí od zahájení provozu elektrárny představí ve spleti podzemních chodeb legendární hru Václava Havla Audience. V hlavní roli se představí ostravský herec Norbert Lichý, držitel ceny Thálie, známý také ze seriálů Doktor Martin nebo Přístav. Audience na Dlouhých stráních odstartuje festival Dream Factory Ostrava, který podpořila Nadace ČEZ částkou 260 tisíc korun, a umožnila tak další oživení průmyslových areálů na severu Moravy.

Pořadatelé festivalu uvedou na Dlouhých stráních Audienci hned dvakrát, kromě inscenace pro hosty a bývalé zaměstnance připraví mimořádné představení také pro veřejnost. ,,Uskuteční se v sobotu 30. dubna odpoledne a následovat bude společný výjezd diváků autobusem k horní nádrži elektrárny, takže chystáme hned dva netradiční zážitky na jediné odpoledne," upřesnil mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol s tím, že doprava diváků k elektrárně je zajištěna od střediska Kouty. Vzhledem k malé kapacitě improvizovaného divadelního prostoru je k dispozici jen omezené množství vstupenek, které se dají koupit v šumperském muzeu.

Představení se odehraje zhruba 130 metrů pod povrchem masivu kopce a 300 metrů od vstupu do větrací štoly. ,,Improvizované divadélko vyroste u vstupu z větrací štoly do kaverny transformátorů, tedy v místech, do kterých se účastníci exkurzí běžně nedostanou," vysvětlil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

,,Audience se mi hraje opravdu dobře. Jednak proto, že je bravurně napsaná, a taky proto, že paměť národa je třeba oživovat a oživovat snad do nekonečna," řekl Norbert Lichý, který exceluje v roli sládka. ,,Na Dlouhých stráních to bude určitě zvláštní. Tipuji, že tam bude spousta chodeb a schodů. A ziminka. Pro případnou únavu tak prosím ČEZ o přečerpání na hotel," dodal Lichý.

Po jesenickém prologu odstartuje Dream Factory Ostrava v ostravských divadlech a kulturních centrech na konci května a vyvrcholí o prvním červnovém víkendu v industriálním prostředí Dolu Hlubina. Kromě ostravských souborů se na festivalu představí Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí, Švandovo divadlo, Divadlo v Dlouhé, Klicperovo divadlo z Hradce Králové nebo Činoherák Ústí.

,,Festival Dream Factory Ostrava se stal jednou z vlajkových lodí naší podpory v rámci severomoravské metropole. Propojuje ostravská divadla a divadelníky se špičkovými soubory z jiných koutů republiky a přiváží lidem na Ostravsko to nejlepší, co v poslední divadelní sezoně vzniklo," řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů