Čtvrtek, 25. dubna 2024

Senát lidem znemožnil snížení poplatků za výstavbu rodinných domů

Senát lidem znemožnil snížení poplatků za výstavbu rodinných domů

"Senátoři měli minulý týden při projednávání novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu příležitost přidat se k široké shodě dvou ministerstev a poslanecké sněmovny a snížit již od letošního května občanům poplatky za odnímání zemědělské půdy v případě individuální výstavby rodinných domů. Bohužel ji nevyužili a doplnili poslaneckou novelu o několik dalších změn, kterými se opakovaně snaží oslabit ochranu zemědělské půdy v ČR. Novela se tak vrací k novému projednání v poslanecké sněmovně.

Pokud by senátorské pozměňovací návrhy vstoupily v platnost, byly by ekonomicky zvýhodněny všechny záměry zabírající zemědělskou půdu ve volné krajině, které by starosta obce či města označil za veřejně prospěšnou stavbu a zastupitelstvo obce by mu to v územním plánu schválilo. Podobně, jako jsme měli před pár lety boom budování fotovoltaických elektráren na polích a loukách, tak by nás zřejmě čekal boom budování veřejně prospěšných staveb typu golfových hřišť, komerčních sportovních a rekreační areálů atd. A ostatně, proč by vlastně i fotovoltaická elektrárna nemohla být označena za veřejně prospěšnou stavbu?

Poslanci teď budou muset senátorskou tvořivost posoudit a budou muset zvážit, zda chtějí, aby se Česká republika stala během několika let zemí s největším počtem ,,veřejně prospěšných staveb" na hlavu ve volné krajině. Stavebníci rodinných domů čekající na snížení odvodů za odnětí zemědělské půdy si však každopádně budou muset kvůli senátorům ještě další dva měsíce počkat."

Vladimír Mana, náměstek pro řízení sekce státní správy, Ministerstvo životního prostředí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů