Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo chce proti erozi chránit většinu zemědělské půdy

Ministerstvo chce proti erozi chránit většinu zemědělské půdy

Do roku 2030 by mělo být v ochranném režimu proti erozi až 60 procent české zemědělské půdy. Počítá s tím ministerstvo zemědělství ve své strategii, kterou by měla v květnu schválit vláda. V současnosti je chráněno necelých 11 procent půdy. Plocha v režimu ochrany se bude zvyšovat přibližně o deset procent každé čtyři roky, řekl ČTK vedoucí ministerského oddělení ochrany půdy Jiří Chocholouš.

Zemědělci, aby na standardy ochrany dosáhli, nesmí například na silně ohrožené půdě pěstovat erozně nebezpečné plodiny jako jsou kukuřice, brambory, řepa, slunečnice, čirok, sója a bob setý, uvádí v podmínkách ministerstvo. Porosty obilnin a řepky můžou být zakládané jenom s použitím technologií chránících půdu. Tyto technologie se nemusí u obilnin používat, pokud jsou pěstované s podsevem jetelovin nebo například travních směsí. Ministerstvo zatím neuvedlo, jak konkrétně bude chtít zemědělce k dodržování standardů motivovat.

Ministerstvo provozuje tzv. protierozní kalkulačku, ve které si mohou zemědělci zjistit, jaké vhodné plodiny by měli na svých polích pěstovat, aby podmínky dodrželi. Ministerstvo plánuje také několik dalších protierozních opatření. Například chce, aby zemědělci více měnili pěstované plodiny. Chce také tvrději postupovat vůči zemědělcům, u jejichž půdy se opakovaně zjistí růst eroze.

Podle dřívějšího vyjádření ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy Jiřího Hladíka udrží půda v Česku 5,04 miliardy metrů krychlových vody. Mohla by udržet o 3,4 miliardy metrů krychlových více, je však ničená erozí a utužováním. Při správném zapravování organické hmoty zpět do půdy by se situace mohla zlepšit už během jednoho roku, dodal.

Podle údajů ministerstva zemědělství je vodní erozí v ČR ohroženo až 60 procent zemědělské půdy, v ohrožených až nejohroženějších kategoriích je přibližně 35 procent území. V Česku je zemědělská půda na 54 procentech výměry země. "Ztráta půdy je v měřítcích délky lidského života neobnovitelná a obtížně vyčíslitelná, bereme-li v úvahu, že dvou až třícentimetrová vrstva půdy vzniká za příznivých podmínek průměrně 100 až 1000 let," napsalo již dříve ministerstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů