Čtvrtek, 18. dubna 2024

Projekt Emise - studenti chtějí čistější ovzduší

Projekt Emise - studenti chtějí čistější ovzduší

Studenti Slezského gymnázia v Opavě (SGO) se již několikátým rokem úspěšně věnují Projektu Emise, kdy ve snaze o lepší ovzduší obcházejí domácnosti na území města a radí lidem, jak lépe a správně topit.

,,V topné sezoně dělají studenti, takzvaní emisaři, pochůzky po městě a sledují, jaký kouř jde lidem z komínů. Pomocí Ringelmannovy stupnice pak určují, zda jde o kouř závadný, a pokud ano, zazvoní na dům a snaží se lidem vysvětlit, že topí špatně. Rozdávají brožury, ve kterých se občané dozvědí bližší informace. Jde o skutečnou osvětu," řekl bývalý student gymnázia Luděk Plachký.

Právě v jeho hlavě se celý nápad Emisí zrodil a ve spolupráci s pedagožkou Kamilou Tkáčovou mu pak společně vtiskli jasnější rysy.

,,Za pomyslný vznik projektu lze považovat 28. únor roku 2013, kdy jsme se spolu s paní Tkáčovou zúčastnili schůze na Magistrátu města Opavy, kde jsme Emise oficiálně představili vedení města. Cesta až sem ale byla dlouhá a mě tehdy ani ve snu nenapadlo, že tady dnes budu stát a že to bude mít takový úspěch," uvedl Luděk Plachký.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů