Úterý, 19. března 2024

Přes 2,1 miliardy korun z EU na ochranu proti povodním a na lepší využití odpadů

Ministerstvo životního prostředí schválilo 393 projektů zaměřených na vybudování či zlepšení zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů, na odstranění starých ekologických zátěží a protipovodňová opatření.

Přes 2,1 miliardy korun z EU na ochranu proti povodním a na lepší využití odpadů

Žadatelé z řad obcí, měst, dobrovolných svazků obcí, ale i krajů, správců toků či podnikatelských subjektů si tak rozdělí z prostředků Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 dotaci 2,1 miliardy korun.

Finanční příspěvek z EU fondů získá celkem 390 projektů přihlášených v 3., 4., 5. a 7. výzvě OPŽP. Nejvíce žádostí Státní fond životního prostředí ČR obdržel na projekty se zaměřením na odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika. Fond zde konkrétně přijal 465 žádostí za 2,06 miliardy korun. Na projekty na protipovodňová opatření nebo na preventivní protipovodňovou ochranu si žadatelé řekli o dotaci přes jednu miliardu korun. Žádosti mohli zájemci z řad obcí, měst, dobrovolných svazků obcí, ale i krajů, správců toků či podnikatelských subjektů podávat od 14. srpna do 13. listopadu 2015.

,,Jednou z našich hlavních priorit v oblasti odpadového hospodářství je pokračovat v co největším snižování nákladů pro obce v souvislosti s loni zavedenou povinností třídit nové komodity jako bioodpad a kovy, a zamezit tak účtování nového třídění do poplatků za svoz odpadu občanům. Chceme tak obcím i občanům umožnit snadnější třídění odpadů, což, věřím, přispěje i ke snížení množství odpadů, který bude končit na skládkách. Evropská komise po nás totiž požaduje do roku 2020 zvýšit míru recyklace na 50 %," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec. ,,Z aktuálně schválené částky půjde přes 1,6 miliardy korun na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů, na výstavbu a modernizaci sběrných dvorů nebo kompostáren. Dále také na zpracování analýz rizik kontaminovaných nebo potenciálně kontaminovaných lokalit a jejich sanaci," uzavírá ministr Brabec.

V oblasti vodohospodářství dotace poputuje zejména na projekty zaměřené na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a digitálních povodňových plánů. Finanční podporu získají také projekty na stabilizaci a sanaci svahových nestabilit. Z dotačních titulů financovaných z evropských nebo národních prostředků se MŽP zaměřuje na podporu komplexních opatření. Ta zahrnují jak předcházení rizik povodní, tak i řešení, která co nejvíce minimalizují škody v případě, že povodeň nastane. Rovněž sem patří náprava následků např. v případě vzniku svahových nestabilit.

,,Schválené projekty v následujících týdnech získají tzv. Registraci akce, a jakmile žadatelé doloží zhotovitelské smlouvy, bude vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace," uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a doplňuje: ,,Žadatelé už samozřejmě mohou nyní soutěžit dodavatele a začít realizovat své projekty, pro konzultace nad zadávacími podmínkami či vlastní realizací jsou na Fondu připraveni projektoví i finanční manažeři, kteří jsou ke každému projektu přiděleni."

Seznam schválených projektů je k dispozici na internetové adrese: www.opzp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů