Čtvrtek, 28. března 2024

Šalamounovy ostrovy ubývají, pět jich zmizelo pod hladinou moře

Šalamounovy ostrovy ubývají, pět jich zmizelo pod hladinou moře

V jihozápadním Tichomoří zmizelo v důsledku stoupající hladiny moře a eroze již pět ze Šalamounových ostrovů. Vyplývá to ze studie australských vědců. Dalších šest ostrovů tohoto státu bylo erozí poškozeno tak, že na jednom z nich spláchla voda do oceánu mezi lety 2011 a 2014 desítku domů.

"Nejméně 11 ostrovů na severu Šalamounových ostrovů v posledních dekádách buď úplně zmizelo nebo na nich postupuje silná eroze," oznámili australští vědci v sobotu. Vymílání pobřeží podle nich na dvou místech zničilo vesnice, které tam existovaly nejméně od roku 1935.

Šalamounovy ostrovy, na nichž žije přes půl milionu obyvatel, tvoří šest větších ostrovů a na 900 malých ostrůvků. Podle vědců zmizely ostrůvky Kakatina, Kale, Rapita, Rehana a Zollies, všechny o rozloze do pěti hektarů. Žádný z nich nebyl obydlen, ale využívali je rybáři.

Australští vědci zkoumali 33 ostrovů a využívali mezi jným letecké a satelitní snímky z let 1947 až 2014.

Podle OSN by kvůli změnám klimatu způsobeným lidskou činností mohly hladiny moří do roku 2100 stoupnout o půl metru až metr. Podle nedávné studie amerických vědců by to mohlo být i 1,5 metru.

V oblasti Šalamounových ostrovů, v jejichž čele stojí guvernér reprezentující britskou královnu, je nárůst hladiny moře podle australské studie třikrát vyšší než je světový průměr. K erozi pobřeží tam přispívá i energie mořských vln, která je v této oblasti silnější.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů