Sobota, 20. dubna 2024

Nedaleko Madridu hoří největší skládka pneumatik v zemi

Nedaleko Madridu hoří největší skládka pneumatik v zemi

Nedaleko Madridu hoří největší skládka pneumatik ve Španělsku, podle listu El Mundo je i největší svého druhu v Evropě. Kvůli toxickému kouři vyhlásily první stupeň pohotovosti vlády madridské oblasti a regionu Kastilie-La Manche. Ve městě Seseňa, které leží asi 30 kilometrů od španělské metropole, dnes zůstaly zavřené školy.

Požár vypukl asi dvě hodiny po půlnoci a rychle se rozšířil kvůli větru. Na místě zasahuje desítka hasičských sborů. Lidem v okolí bylo doporučeno zavřít okna a nevycházet z domů.

"V tuto chvíli (11:00 SELČ) není ohrožen letecký provoz, ale nelze to v příštích hodinách vyloučit, záleží na větru, intenzitě, délce trvání požáru," uvedly úřady.

Podle španělských médií hoří už asi 40 procent skládky, kde je na 100.000 tun pneumatik. Skládka zabírá rozlohu asi 117.000 metrů čtverečních. Již v roce 2003 byla prohlášena za nelegální kvůli ekologických předpisům.

Podle starosty města Seseňa Carlose Velázqueze vše nasvědčuje tomu, požár byl založen úmyslně, protože celou noc pršelo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů