Čtvrtek, 28. března 2024

Cheb plánuje převzít do své správy svoz a likvidaci odpadu

Cheb plánuje převzít do své správy svoz a likvidaci odpadu

Město Cheb chce převzít svoz a likvidaci komunálního odpadu pod svoji správu. Vypoví současnou smlouvu se společností Marius Pedersen, která je podle radnice nevýhodná. Když bude svoz a likvidaci odpadu řešit vlastními silami, mohlo by město podle studie ušetřit miliony korun ročně, řekl dnes novinářům místostarosta Chebu Pavel Hojda (KSČM). O věci bude ještě rozhodovat zastupitelstvo.

"Podle studie, kterou jsme si nechali zpracovat, by likvidace vycházela zhruba o šest až osm milionů korun levněji, i pokud bychom museli pořizovat všechno nové," uvedl Hojda.

Město za svoz a likvidaci odpadu platí dnes okolo 38 milionů korun za roék. Další prostředky pak stojí provoz sběrných dvorů nebo likvidace černých skládek. Z poplatků za komunální odpad, který je v Chebu 700 korun na osobu, Cheb vybere přes 20 milionů korun ročně. Rozdíl mezi náklady a příjmy pak hradí.

Podle místostarostky Daniely Seifertové (ANO) byla úspora nákladů v odpadovém hospodářství volebním bodem hned několika stran. Proto po komunálních volbách vznikla pracovní skupina, která se tímto tématem zabývala. Mimo jiné dospěla k tomu, že současná smlouva s firmou, která svoz odpadu zajišťuje, je nevýhodná a neupravitelná.

Pokud by zastupitelé návrh na převzetí svozu odpadu městem neschválili, musel by Cheb vyhlásit výběrové řízení. Vzhledem k tomu, že na trhu v regionu působí jen několik firem, byla by výsledná cena za svoz odpadu podle Hojdy zřejmě jen mírně nižší. Navíc by v případě, že napůl městská společnost Terea postaví plánovaný Závod na energetické využití odpadu, muselo město smlouvy o svozu odpadu opět měnit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů