Úterý, 19. března 2024

Living Planet: Konference o možnostech využití družicových snímků

Living Planet: Konference o možnostech využití družicových snímků
Living Planet: Konference o možnostech využití družicových snímků

Ve dnech 9. - 13. května 2016 se v Kongresovém centru Praha konala mezinárodní konference Living Planet Symposium 2016, kterou uspořádala Evropská kosmická agentura (ESA). Z české strany ji zaštítily rezorty Ministerstva životního prostředí, Ministerstva dopravy a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Konference se zaměřila na téma pozorování Země, družicového průzkumu Země a využití družicových snímků v nejrůznějších oborech.

Sympozium představilo výsledky misí pro pozorování Země v klíčových oblastech, kterými jsou životní prostředí a meteorologie, zemědělství, rozvoj měst, doprava, krizový management a rizika nebo geologie.

Konferenci zahájil předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s ředitelem ESA Johannem-Dietrichem Wörnerem a ministrem dopravy Danem Ťokem. Za MŽP se zahájení zúčastnil náměstek pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů Vladislav Smrž.

Součástí konference Living Planet byl i 5. ročník českého uživatelského fóra Copernicus, který tradičně pořádalo Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. Za přítomnosti zástupců Ministerstva zemědělství se na něm tentokrát diskutovalo i o využití družicových snímků v oblasti zemědělství a lesnictví. Uživatelského fóra se zúčastnilo na 200 stávajících i potencionálních uživatelů družicových dat z řad státního, soukromého i akademického sektoru. Účastníci získali informace o novinkách v programu Copernicus na evropské úrovni, stupni implementace na národní úrovni a o možnostech využití družicových snímků v praxi. Výstupy z uživatelského fóra jsou dostupné na tomto odkazu programu Copernicus.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů