Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci navrhli vypustit pravomoc úřadů kontrolovat domácí kotle

Poslanci navrhli vypustit pravomoc úřadů kontrolovat domácí kotle

Úřady by nemusely dostat pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Z vládní novely zákona o ochraně ovzduší to při dnešním druhém sněmovním čtení navrhli vypustit poslanci opoziční ODS Jan Zahradník a vládní KDU-ČSL Jiří Junek. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) úpravu hájil. Sněmovna by mohla rozhodnout o předloze ještě na nynější schůzi.

Kritici nové pravomoci poukazují na možný zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Zastánci naopak mluví o právu na příznivé životní prostředí. Podle Brabce je úprava vyvážená a ústavně konformní.

"Jsou tady bohužel tisíce hříšníků, kteří spalují odpady a emitují do vzduchu nebezpečné karcinogenní látky," řekl ministr. Připomněl, že Sněmovna už dřív schválila v zákoně o ochraně veřejného zdraví možnost kontrol domácností při stížnostech na hluk.

Zahradník naopak soudí, že pasáž je naprosto zbytečná, nebude mít například ani odstrašující účinek. Ke kritikům se přidal i Michal Kučera z TOP 09, který mluvil o omezování svobody. Junek soudí, že vymahatelnost sankcí by byla malá a narostla by administrativa. Neví se podle něho ani to, nakolik je spalování nevyhovující paliv palčivým problémem.

Brabec už dřív upozornil na to, že fyzická kontrola kotle v domácnosti by byla až krajním řešením. Předloha předpokládá, že prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat.

Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by ale hrozil postih až 50.000 Kč. Prověrky by měl zákon umožnit od příštího roku.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma taky upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se rovněž dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Novela by na návrh výboru pro životní prostředí mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy, zavedla by emisní limity. Na obtěžování zápachem míří i úprava, kterou dnes podal Václav Horáček (TOP 09).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů