Úterý, 19. března 2024

Smart City ve Zdravých městech - MA21 má posilu

Smart City ve Zdravých městech - MA21 má posilu

Národní síť Zdravých měst ČR a Smart City Institut slavnostně podepisují deklaraci o spolupráci v programu Smart Cities - tzv. Chytrých nebo Inteligentních měst. Podpis deklarace se uskutečnila 19. května v Praze na Novotného lávce 5. Na 130 Zdravých měst a obcí v Česku tak bude moci čerpat bohaté inspirace a dobrou praxi ve využívání nejmodernějších technologických řešení.

Program Smart Cities se zaměřuje na dosud opomíjený potenciál moderních technologií pro rozvoj měst a obcí. Situace se nyní má razantně změnit. Jen do roku 2020 bude podle odhadů proinvestováno v České republice až 100 mld. Kč, a to zejména v oblastech energetiky, mobility a dopravy, odpadového hospodářství, bezpečnosti a řízení samospráv. Bude možné financovat řadu projektů a aktivit s využitím nových digitálních, informačních a komunikačních technologií, které mají v konečném důsledku napomoci vylepšit kvalitu života obyvatel, zefektivnit a zlevnit vybrané postupy ve městech.

Významným mezníkem v rozvoji programu Smart Cities v Česku je zapojení Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM ČR) mezi podporovatele "Smart Cites". Mezinárodně certifikovaná asociace NSZM ČR sdružuje v Česku na 130 měst, obcí i regionů. Již 22 let podporuje kvalitu veřejné správy a udržitelný rozvoj podle cílů OSN. Jejími tématy jsou strategické řízení měst, kvalita jejich úřadů, zapojování obyvatel do rozhodování, a sdílení konkrétní dobré praxe měst.

Odborným partnerem pro asociaci NSZM ČR se podpisem dohody stává Smart City Institut (SCI), expertní ústav podporující zavádění tzv. inteligentních řešení ve městech či regionech. Na základě poptávky asociace Zdravých měst připravuje SCI katalog osvědčených technologických příkladů z tuzemska i zahraničí, zejména pro plánování městského rozvoje a řízení samospráv, dopravu a mobilitu, energetiku, bezpečnost, zdravotnictví, školství, i další oblasti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů