Čtvrtek, 28. března 2024

Calla uzavírá projekt o ochraně postindustriálních prostorů

Calla uzavírá projekt o ochraně postindustriálních prostorů

Dnešním dnem končí projekt ,,Postindustriální prostory jako příležitost pro ochranu přírody", který Calla uskutečnila díky podpoře Fondu pro NNO. Díky projektu se podařilo zvýšit povědomí o významu těchto míst pro ochranu přírody a zlepšit podmínky pro řadu ohrožených druhů.

K hlavním výsledkům a úspěchům projektu můžeme zařadit následující:

  • Ve čtyřech přírodovědně zajímavých pískovnách byly provedeny zásahy na podporu biodiverzity a ohrožených druhů (obnova hnízdních stěn pro břehule a samotářské včely, obnova a vytváření tůní pro obojživelníky, obnova písčin, prořezání náletové vegetace). Šlo o lokality Pískovna Lžín (Soběslavsko), Pískovna u Žemličky a Pískovna u Výskoku (Českobudějovicko) a pískovna Cep II (Třeboňsko).
  • Prvky přírodě blízké obnovy a ochranu ohrožených druhů se podařilo zakomponovat do několika rekultivačních plánů v jižních Čechách.
  • Na několika lokalitách proběhl biologický průzkum, často s překvapivými výsledky. Příkladem může být výskyt kriticky ohrožené včely hedvábnice vřesové (Pískovna u Žemličky nedaleko Hluboké u Borovan) nebo pro Čechy první nález kutilky lesknavé (Pískovna Lžín na Soběslavsku) nebo silně ohrožené drobné rostliny jménem úpor šestimužný (pískovna Cep II).
  • Na několika drobných pískovnách byl poprvé vyzkoušen geocaching jako nástroj ochrany přírody; při hledání ,,ochranářských kešek" narušují vyznavači geocachingu okolní vegetaci a udržují tak místa výskytu některých ohrožených druhů.
  • Byl vytvořen web ,,Objevte svou pískovnu" (www.calla.cz/objevtesvoupiskovnu), který propojuje turistiku a rekreaci s ochranou přírody.
  • Vyšlo druhé vydání knihy ,,Ekologická obnova území narušených těžbou nerostných surovin a průmyslovými deponiemi". Na aktualizaci a rozšíření této publikace se podílely desítky předních českých odborníků z oboru ekologie obnovy.
  • Proběhl hojně navštívený odborný seminář ,,Ochrana pískoven: neživá příroda a legislativa".
  • O projekt se zajímala tištěná i elektronická média, jejichž prostřednictvím se informace dostávaly k odborné i laické veřejnosti.

,,Chtěli jsme během našeho projektu ukázat lidem, že krajina po těžbě nerostných surovin může být zajímavá i krásná, pokud necháme její obnovu na přírodních procesech. Místo borových plantáží pak vznikají rozmanitá stanoviště, kde se líbí mnoha ohroženým druhům a přítomnost lidí přírodě nejen neškodí, ale dokonce prospívá," říká k projektu jeho koordinátor Jiří Řehounek z Cally.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů