zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Začíná čas jahod. Ty české jsou lahodné a čerstvé

02.06.2016
Zemědělství
Biopotraviny
Začíná čas jahod. Ty české jsou lahodné a čerstvé

Ministerstvo zemědělství přichystalo nové podpory pro pěstitele jahod

Ministerstvo zemědělství letos nabídlo pěstitelům nové typypodpory na jahody pěstované v ekologickém zemědělství a v systému šetrnému k přírodě. Už loni zařadilo jahodník mezi citlivé komodity a ovocnářům na jeho pěstování přispělo částkou téměř 10 tisíc korun na hektar. Cílem je podpořit pěstování tuzemských jahod.

,,Na jahody pěstované ekologicky nebo v systému s ohledem na přírodu jsme letos zavedli nové podpory v Programu rozvoje venkova. Zemědělec, který začíná s ekologickým hospodařením, může od nás dostat až 18 tisíc korun na hektar. Pokud již pěstitel hospodaří v režimu ekologického zemědělství, může na hektar dostat téměř 16 tisíc korun. Na hektar obhospodařovaný v systému šetrnému k přírodě můžeme přispět téměř 12 tisíci korunami," uvedl ministr Marian Jurečka.

Celková výše podpory v tomto roce bude jasná až podle počtu došlých žádostí. Pěstitelé jahod mohou také získat dotace v rámci investičních podpor Programu rozvoje venkovana nákup speciálních strojů, balících a třídících linek nebo výstavbu fóliovníků a chlazených skladů.

Ministerstvo v loňském roce poprvé podpořilo v rámci přímých plateb vybrané citlivé ovocné druhy. Mezi ně zařadilo i jahodník, protože je to ovoce, jehož pěstování je pracné. Ministerstvo stanovilo pro rok 2015 sazbu 9 492 korun na hektar, pěstitelé jahodníků požádali o tento příspěvek na 252 hektarů. Sazba pro letošní rok bude upřesněna podle počtu žádostí.

České jahody se nejčastěji prodávají hned po sběru na farmách nebo farmářských tržištích, případně si je lidé mohou natrhat sami při oblíbených samosběrech.

,,Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy.Na rozdíl od nich jsou naše domácí jahody zralé, chutnější a šťavnatější," řekl ministr Jurečka.

Plocha komerčních jahodníkových polí v ČR je 500 až 600 hektarů, s výnosem 5 až 7 tun z hektaru. Loni se sklidilo více než 3 tisíce tun jahod. Zahrádkáři a malopěstitelé obhospodařují přibližně 1 100 hektarů a ročně sklidí asi 6 tisíc tun jahod. Spotřeba na obyvatele a rok dosahujenecelé 3 kilogramy. V posledních letech mírně roste spotřeba čerstvých jahod na úkor zpracovaných a mražených.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí