Pátek, 29. března 2024

Kraj Vysočina chce chránit oblíbené rezervace budováním chodníků

Kraj Vysočina chce chránit oblíbené rezervace budováním chodníků

Kraj Vysočina plánuje zlepšit ochranu přírodních rezervací a památek, které jsou hojně navštěvované třeba díky výskytu bledulí, koniklece a orchidejí. Před pošlapáním by měly vegetaci chránit nově vyznačené cesty, dřevěné chodníky, lávky či žebříky. Další území, která jsou opomíjená, chce kraj turistům připomenout. ČTK to dnes sdělil radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD). Na projekty za deset milionů korun chce kraj získat evropské dotace, úpravy by mohly začít příští rok.

Kraj se stará o více než 150 přírodních památek a rezervací. Mezi populární lokality s vysokou návštěvností patří místa, kde zjara rozkvétají koberce bledulí, jako je Hroznětínská louka a olšina na Havlíčkobrodsku, údolí Chlébského potoka na Žďársku a rezervace Jerchovec nedaleko Telče. Přírodní památka Kobylinec na Třebíčsku zase výletníky láká kvůli modrým květům vzácného koniklece velkokvětého.

Mezi neprávem opomíjené podle Chláda patří kupříkladu rezervace Kamenná trouba u Lipnice nad Sázavou a Ptáčovské rybníky na Třebíčsku. "O nich bude do budoucna víc slyšet," řekl. Přibývat by v nich měly naučné stezky a tabule.

Kraj se chystá do operačního programu Životní prostředí předložit projekty asi za deset milionů korun. Týkat se budou chráněných území, která jsou i evropsky významnými lokalitami. Takových má kraj 53. Záměr už projednala krajská rada, čeká ještě na schválení zastupiteli kraje. Navrhované úpravy musejí úředníci také projednat s vlastníky pozemků. Jejich uskutečňování by v případě získání evropské dotace mohlo začít od příštího roku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů