Čtvrtek, 28. března 2024

Průzkum: Vzdělání významně ovlivňuje vztah k životnímu prostředí

Průzkum: Vzdělání významně ovlivňuje vztah k životnímu prostředí

Vzdělání lidí významně ovlivňuje jejich vztah k životnímu prostředí. Vzdělaní lidé častěji třídí odpad, kupují biopotraviny i ekologicky šetrné výrobky. Vyplývá to z průzkumu o vztahu české společnosti k životnímu prostředí, který dnes vydalo Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Od roku 2002 podle průzkumu stále roste podíl domácností třídících odpad. U běžného odpadu růst činil 29 procentních bodů, u nebezpečného odpadu 22 procentních bodů.

Ve srovnání s loňskem vzrostl počet domácností šetřících vodu a energie z 53 procent na 58 procent. Od prvního měření v roce 2002 se zvýšil o 18 procent. Vzrostl i počet domácností, které kupují ekologicky šetrné výrobky, ve srovnání s loňskem z 24 procent na 29 procent.

Poprvé začal průzkum sledovat podíl domácností nakupujících regionální potraviny. Ze zjištění plyne, že často je pořizuje polovina oslovených, ale až 39 procent si je nikdy nekoupilo.

O životní prostředí se zajímají téměř tři čtvrtiny Čechů, ale až 29 procent obyvatel nikoliv. Téměř třetina oslovených se zúčastnila nějakých aktivit kvůli ochraně přírody, necelá pětina podepsala petici na ochranu životního prostředí. Významně častěji se v tom angažují vysokoškoláci.

Občanské aktivity zaměřené na životní prostředí podle průzkumu významně neovlivnila politická orientace respondentů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů