Čtvrtek, 28. března 2024

Volkswagen zaplatí v USA kvůli skandálu s emisemi 14,7 mld. USD

Volkswagen zaplatí v USA kvůli skandálu s emisemi 14,7 mld. USD

Německá automobilka Volkswagen zaplatí celkem 14,7 miliardy dolarů (360 miliard Kč) v rámci dohody o řešení skandálu s obcházením emisních testů, kterou uzavřela s americkými úřady a tamními majiteli svých naftových vozů. Uvádí se to v dokumentu, který dnes americké ministerstvo spravedlnosti předložilo soudu v San Francisku. Z uvedené částky automobilka vydá deset miliard dolarů na opravy a odkup naftových vozů, které byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulace s emisemi oxidů dusíku, a na odškodnění jejich majitelů.

Informovaný zdroj agentuře Reuters navíc řekl, že Volkswagen oznámí oddělené vyrovnání s nejméně 44 americkými státy. To bude firmu stát minimálně 600 milionů dolarů. Celkově půjde o největší vyrovnání v americkém automobilovém sektoru, řekli právníci agentuře AP.

Volkswagen by podle dokumentu měl zahájit odkupování vozů v říjnu za cenu založenou na jejich tržní hodnotě před podzimním vypuknutím skandálu. Částka vynaložená na odkupy bude podstatně nižší, pokud regulační úřady schválí firmě případné opravy a vlastníci vozů se rozhodnou, že je nechají opravit. Podle dokumentu ale zatím firma nenavrhla opravu, která by její vozy uvedla do souladu s americkými předpisy. Majitelé dostanou navíc odškodnění nejméně 5100 dolarů.

Volkswagen se na základních principech řešení aféry v USA dohodl již v dubnu. Vedle nabídky odkoupit od majitelů nelegálně upravené naftové vozy je součástí řešení také fond pro řešení otázky nadměrných emisí, kam Volkswagen převede 2,7 miliardy dolarů, a fond na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu - ten od firmy dostane dvě miliardy dolarů.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů. Nynější dohoda se týká asi 482.000 naftových vozů s dvoulitrovým motorem, o postupu u zbývajících 85.000 aut s třílitrovým motorem zatím nebylo rozhodnuto.

Volkswagen po odhalení skandálu v USA přiznal, že po celém světě instaloval software umožňující manipulace s emisními testy do zhruba 11 milionů naftových aut. Aféra se týká i 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů