Úterý, 19. března 2024

Návrhu zákona o ochraně přírody chybí cíl, říká bývalý šéf MŽP

Návrhu zákona o ochraně přírody chybí cíl, říká bývalý šéf MŽP

Jednou ze slabin návrhu zákona o ochraně přírody a krajiny, který má přinést nová pravidla pro všechny čtyři národní parky, je to, že neobsahuje konkrétní termín pro ochranu divoké přírody. V rozhovoru s ČTK to řekl bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko. Novelu vytvořilo ministerstvo životního prostředí vedené Richardem Brabcem (ANO), které navrhuje jako dlouhodobý cíl ochrany národních parků "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů". Sněmovna by o novele měla rozhodnout tento týden, zřejmě v pátek.

"Myslím si, že by bylo dobré, abychom ten cíl vymezili i časově, nejenom procenty určujícími velikost území pro divočinu. Aby to nebyl cíl, který může být opakovaně a bez přestání oddalován, protože pak se stane jakousi prázdnou deklarací," uvedl Miko. MŽP vedl v roce 2009 ve Fischerově vládě. V současnosti patří mezi nejvýše postavené Čechy v orgánech Evropské unie, je zástupcem šéfa Generálního ředitelství pro bezpečnost potravin.

Ministr Brabec dal podle Mika jasně najevo, že divoká příroda je hodnotou, která má být v národním parku chráněna. Jak návrh zákona ale Sněmovna přijme, rozhodne postoj koaličních partnerů i obcí a krajů. "Směřování k cíli by bylo jednoznačnější a také právní jistota subjektů, které v prostoru působí, by byla větší, kdyby tam ten termín byl," zdůraznil Miko. Otázkou podle něj je, jaká je na novele politická dohoda.

Výbor pro životní prostředí na konci května doporučil Sněmovně, aby zákon schválila bez radikálnějších změn. Z pozměňovacích návrhů by podle výboru neměl uspět ani požadavek na zamítnutí vládní novely, který podali občanští demokraté. Výbor ale nedoporučil ani návrh Jiřího Junka (KDU-ČSL), podle kterého by přírodní zóna musela tvořit právě v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků.

Sněmovna by podle výboru neměla podpořit ani návrh Petra Bendla (ODS) na úplné zrušení předkupního práva státu na pozemky v národních parcích, v rezervacích a na územích přírodních památek. Výbor naopak podpořil jiný Junkův návrh, podle kterého by stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky.

Zájmům občanských demokratů se Miko nediví, protože v "rodném listu" ODS byla vždy podpora podnikatelů a pro ně jsou národní parky atraktivní. "Otázka ale je, jestli nedojde k tomu, že umožněním tohoto (výstavby) zničíme to, proč je to vlastně atraktivní. Obávám se, že je to reálné nebezpečí a společnost jako celek by to neměla dopustit," míní Miko.

Kde jinde by se podle něj měla příroda chránit taková, jaká je, když ne v národních parcích. "Zatímco odpověď na otázku, zda máme možnost investovat i jinde mimo národní parky, v jejich přilehlých oblastech, je jednoznačně ano," dodal Miko.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů