Pátek, 29. března 2024

Úspěch britského antifosilního zákona. Británie už téměř plní evropský klimatický cíl pro rok 2030, proto si jej zvýšila

Úspěch britského antifosilního zákona. Británie už téměř plní evropský klimatický cíl pro rok 2030, proto si jej zvýšila

V záplavě špatných prognóz britské ekonomiky probleskla alespoň jedna dobrá zpráva. Díky antifosilnímu zákonu z roku 2008 se země zbavila již téměř čtvrtiny (24%) emisí skleníkových plynů a celkově je tak na úrovni o 38 % nižší než v roce 1990 (cíl EU pro rok 2030 je přitom jen 40 %). Potvrdila to právě zveřejněná zpráva oficiální komise ekonomů, technických expertů a vědců, která dohlíží na naplňování přelomového zákona [1]. Britská vláda navíc dnes schválila dílčí program naplňování cílů zákona, který zemi stanoví cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 o 57 % oproti roku 1990 [2].

Za rok 2015 klesla fosilní závislost o tři procenta. Domácnosti a podniky se nadále vymaňují z vysokých účtů za fosilní paliva a dobrý zákon pohání ekonomické inovace.

Na rozdíl od 70 % ekologických zákonů, které jsou nyní po referendu v Británii v ohrožení [3], samotný antifosilní zákon je čistě britská iniciativa, která nevyplývá z legislativy EU. Podobné zákony vznikly i v řadě dalších států: Rakousku, Dánsku, Finsku, Švédsku, Francii, Irsku či nejprůmyslovějším německém regionu Severním Porýní-Vestfálsku. Shodná pravidla se připravují i v Holandsku [4]. Česká vláda rozhodla o přípravě antifosilního zákona letos v březnu a do září má ministr Richard Brabec předložit návrh paragrafů [5].

Česká vláda vzala na vědomí analýzu proveditelnosti, která doložila, že zákon je nejlepší řešení pro snížení naší závislosti na fosilních palivech. Zákon by ji měl snížit o 80 procent. Po přijetí zákona budou muset další vlády přijímat postupně účinná řešení pro snížení spotřeby uhlí, ropy a zemního plynu, která zároveň posílí konkurenceschopnost české ekonomiky.

K loňskému úspěchu v Británii došlo zejména odstavováním starých uhelných zdrojů a rozvojem čistých, domácích obnovitelných zdrojů energie. Británii se také podařilo mírně snížit spotřebu elektřiny a zvýšit efektivitu využívání energie v průmyslu, pozvolna pokračuje i zateplování domů.

Na britském zákonu se shodli labouristé s konzervativci i liberály, podpořil jej Svaz britského průmyslu i odbory. Široká shoda se vyplatila. Zákon rozhýbal inovace v průmyslu i chytrá řešení, jako je zateplování domů, výroba čisté energie či aut s nízkou spotřebou. Za dobu jeho platnosti ekonomika posílila, účty za energie klesaly a počet pracovních míst rostl.

Přínosy britského antifosilního zákona:
o emise skleníkových plynů poklesly o 24% [1]
o spotřeba energie poklesla o 18 % a je tím pádem nižší než před 50 lety [6]
o spotřeba uhlí je nejnižší od roku 1850 [7]
o účty za plyn a elektřinu pro vytápění domácností jsou o 23 % nižší [8]
o ročně šetří ekonomika 579 milionů liber (v přepočtu přes 22 miliard korun) za dovoz zemního plynu a uhlí, které nahradila výrobou elektřiny ve větrných elektrárnách [9]
o HDP vzrostl o 7 % [10]
o průmyslová výroba vzrostla o 6 % [11]
o počet pracovních míst vzrostl o 5 % (cca 1,5 milionu) [12]
o v moderních průmyslových odvětvích vzniklo přes 35 000 pracovních příležitostí [13]

Vláda Bohuslava Sobotky slíbila zákon podle úspěšného britského vzoru již ve svém programovém prohlášení [14]. Podporují jej i obě opoziční strany TOP 09 a Starostové a nezávislí i KSČM [15].

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Do období ekonomické nejistoty po Brexitu naštěstí v Británii zůstane úspěšně nastavený trend snižování závislosti na fosilních palivech, který snižuje náklady na dovozová paliva. Srazit spotřebu ropy, plynu a uhlí o čtvrtinu za pouhých sedm let je obrovský úspěch, který se pozitivně promítl v ekonomice i na životním prostředí. Česká vláda schválila přípravu antifosilního zákona na jaře. Pokud chce naší zemi zanechat podobnou jistotu do nejistých časů, měla by bojovat za jeho co nejrychlejší přijetí."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů