Úterý, 19. března 2024

Vláda schválila přesun miliard z dopravy na životní prostředí

Vláda schválila přesun miliard z dopravy na životní prostředí

Vláda dnes souhlasila s přesunem dvou miliard korun z evropských fondů z oboru dopravy do životního prostředí. Peníze určené na dopravní stavby se přesunou na opatření ke snížení emisí z velkých zdrojů, jakými jsou továrny či teplárny, a do zlepšení kvality vod v zemi. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo životního prostředí. Peníze se týkají programového období 2014 až 2020.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které přesun navrhlo, odůvodnilo krok obavou z nevyčerpání dostupných peněz. "Cílem návrhu je včas reagovat na možné riziko ztráty finančních prostředků v budoucnu, a neopakovat tak chyby jako v předchozím programovém období. Díky včasným úpravám budeme schopni vyčerpat prostředky pro programové období 2014 - 2020 včas a efektivně," uvedla dříve ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Pod MMR spadá Národní orgán pro koordinaci, který za čerpání evropských peněz odpovídá.

"Operační program Životní prostředí je vinou bývalé vlády podfinancován a peníze mu chybí. Díky mému týmu patří nový program mezi premianty ve schvalování projektů a jejich financování. Proto pro nás nebude naprosto problém další dvě miliardy nad rámec celkové alokace programu 72 miliard korun vyčerpat," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

MMR svůj návrh obhajovalo také tím, že operační program Doprava může o část dotací přijít kvůli nutnosti nového posouzení vlivu na životní prostředí u některých velkých dopravních projektů. Zároveň se odvolává na aktuální stav čerpání a zkušenosti z minulého programového období.

Ministerstvo dopravy považovalo tuto argumentaci za zavádějící. "Dovozované závěry neodrážejí skutečný stav přípravy a realizace projektů a mylně tak identifikují vysoké riziko. Navržené řešení je tedy zcela bezpředmětné a materiál jako takový nemá v této podobě své věcné opodstatnění," uvedlo ministerstvo.

V programovém období 2014 - 2020 může Česko z evropských fondů čerpat zhruba 620 miliard korun. V období 2007 - 2013 mělo k dispozici 700 miliard korun. Podle odhadu MMR zhruba 30 miliard nevyčerpalo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů