Úterý, 19. března 2024

V Liberci vznikl Ekopark s atrakcemi ze dřeva i vířivkou na skále

 V Liberci vznikl Ekopark s atrakcemi ze dřeva i vířivkou na skále

V Liberci vznikl Ekopark, jeho vybudování řádově stálo miliony korun. Atrakce jsou ze dřeva, v areálu je i vířivka na skále nebo odpočinkové terasy mezi stromy. Ekopark v sousedství fotbalového stadionu U Nisy je pro veřejnost otevřený od čtvrtka. Vstup je ale zatím na vlastní nebezpečí, není zkolaudován. ČTK to dnes řekl majitel Ekoparku Stanislav Šťastný.

"Nemáme vyřešené všechna legislativní opatření. Park ještě neprošel kolaudací," uvedl Šťastný. Předčasně otevřít se ho rozhodl kvůli zájmu veřejnosti, příležitost podívat se dovnitř měli lidé při jednorázových akcích.

Ekopark vznikl na místě, které bývalo útočištěm narkomanů a bezdomovců, byla tam i velká skládka. Šťastný pozemek získal v únoru 2015. O jeho využití měl hned jasno. "Zabývám se ekologii, architekturou zahrad," dodal. Vybudování Ekoparku zaplatil z vlastních úspor a úvěru. Pro další rozvoj areálu se ale chce pokusit získat dotace.

"Takové iniciativy vítám, ať již to dělají soukromníci nebo neziskové organizace. Dělá to město atraktivnější pro život, zpestří nabídku," uvedl náměstek primátora Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec). Nic podobného podle něj ve městě ani v okolí není. "Není to klasický park ve smyslu lavičky, tráva, stromy, ale je tam i spousta herních prvků, což je samozřejmě atraktivní pro děti i dospělé," řekl náměstek. Míní, že je to trend do budoucna. "Budeme se bavit o tom, jak některé jiné městské plochy posunout tímto směrem," dodal.

Atrakce v Ekoparku jsou na ploše 5000 metrů čtverečních, kromě dětských jsou tam třeba knihobudky nebo workoutové hřiště. Některé stavby mají netradiční tvary. Například pokladna připomíná týpí, je tam strašidelný dům, hmyzí hotel a hranice pískoviště představuje vlak vyřezaný ze staré vrby. "Vše je vytvořeno ze dřevin, které jsme vykáceli v tomto lese. Zrecyklovali jsme materiál, který by skončil v kamnech," uvedl Šťastný. Areál bude využívaný i pro hudební vystoupení. Dřevěné podium zakrylo nevzhlednou betonovou stavbu vodárenské společnosti. Podle Šťastného chtějí umožnit vystoupení zejména začínajícím umělcům. V plánech je také vybudování stanového městečka nebo takzvaných treehousů, což jsou pobytové domy ve stromech.

Marek Kuntoš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů