Úterý, 19. března 2024

Vedení Brna testuje osobní automobil na stlačený zemní plyn

Vedení Brna testuje osobní automobil na stlačený zemní plyn

Vedení města Brna se rozhodlo pořídit do flotily magistrátních aut první osobní vozidlo s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Jde o služební auto náměstka primátora pro životní prostředí Martina Andera.

,,Autobusy na CNG i moderní plničku už máme. Nyní jsme se rozhodli pokračovat v rozšiřování využití zemního plynu i ve flotile osobních vozů. Výhody stlačeného plynu jsou totiž jasné: výrazně nižší emise do ovzduší, tišší pohon i nižší náklady na palivo. To vše při srovnatelných pořizovacích nákladech," sdělil náměstek primátora Martin Ander.

Brno dlouhodobě preferuje CNG jako palivo pro autobusy městské hromadné dopravy. Za loňský rok bylo nakoupeno 88 autobusů na stlačený zemní plyn, celkem jich tedy v Brně jezdí už stovka. Ekologicky šetrná vozidla tohoto typu tak nyní tvoří třetinu všech městských autobusů. Další rozšíření o 60 autobusů se připravuje, v příštím roce jich přibude 23, v následujícím zbylých 37.

Ve vozovém parku magistrátu zatím osobní auta na CNG chybí. Nová Škoda Octavia G-TEC tedy bude nyní testována v běžném provozu. Očekávaná celková úspora provozních nákladů bude vedle nižších emisí hlavním důvodem k budoucímu dalšímu rozšiřování využití vozů s tímto pohonem v magistrátní flotile.

Letos v únoru navíc brněnský dopravní podnik otevřel svou moderní čerpací stanici na CNG také pro veřejnost, takže jezdit na CNG je stále snadnější. Stanice se nachází v sousedství areálu vozovny Slatina na Hviezdoslavově ulici. Celkově jde už o páté místo v Brně, kde lze CNG natankovat. Nejen Brňané tak budou mít možnost tankovat palivo, které umožní ujet kilometr za cenu kolem jedné koruny. Při používání stlačeného zemního plynu se přitom snižují emise prachu a oxidů síry o více než 90 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů