Čtvrtek, 28. března 2024

S nebezpečnými odpady z výroby firma nakládala v rozporu se zákonem. Dostala pokutu 150 tisíc korun

S nebezpečnými odpady z výroby firma nakládala v rozporu se zákonem. Dostala pokutu 150 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti Tyco Electronics EC Trutnov s.r.o. Firma, která vyrábí elektrotechnické součástky a systémy, ve své trutnovské provozovně nedodržovala zákonné předpisy při nakládání s odpady, včetně nebezpečných.

Společnost jako původce odpadů shromažďovala některé odpady bez důsledného třídění. Do stejných nádob ukládala jak nebezpečné odpady z výroby (respirátory, sorbenty), tak běžné odpady kategorie ostatní, které by při lepším nakládání s nimi bylo možné ještě využít. ,,Přitom základní zákonnou povinností původce odpadů je třídit. Kvůli nedodržování předpisů došlo k tomu, že i dále využitelné odpady jako třeba papír, kovy či plasty, byly znečištěny příměsí nebezpečných odpadů. Tím se z nich fakticky nebezpečné odpady i staly," uvedl Lukáš Trávníček, ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Inspektoři zároveň zjistili, že některé nebezpečné odpady nebyly označeny a místa, kde se s nimi nakládalo, nebyla opatřena takzvanými identifikačními listy nebezpečných odpadů. Ty udávají, o jaké odpady jde a jak se s nimi má z bezpečnostního hlediska zacházet - například které ochranné pomůcky používat při kontaktu s těmito látkami nebo jak se chovat v případě, že se látky vznítí.

Při kontrole přišli inspektoři také na chyby ve vedení evidence odpadů a na nesrovnalosti ve zpracování ročních hlášení o odpadech. ,,Za všechna uvedená pochybení jsme firmě Tyco Electronics EC Trutnov uložili pokutu 150 tisíc korun. Firma se proti sankci neodvolala a pokuta tak nabyla právní moci," dodal Trávníček.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů