Pátek, 19. dubna 2024

Vedci zo Stavebnej fakulty STU chcú plastový odpad využiť v stavebníctve

Vedci zo Stavebnej fakulty STU chcú plastový odpad využiť v stavebníctve

Výsledky slovenských výskumníkov potvrdili, že recyklovaný odpadový materiál môže byť vhodnou alternatívou do ľahkých tepelnoizolačných betónov. Ich cieľom je nájsť alternatívu už dnes používaného polystyrénu či polystyrén betónu.

Množstvo plastového odpadu globálne rýchlo rastie. Projekt, ktorý v súčasnosti riešia odborníci na Stavebnej fakulte STU, skúma možnosti, ako zakomponovať tento odpad do stavebných materiálov a opätovne ho využiť. Slovenskí vedci sa zameriavajú predovšetkým na ľahké betóny s prímesou plastov.

"Dnes sa už bežne do betónu pridávajú prímesi ako popolčeky a popoly z elektrární a teplární, alebo popol a škvara zo spaľovania komunálneho odpadu. Vedci hľadajú spôsob, ako využiť v stavebníctve aj plastový odpad, ktorého množstvo neustále rastie," hovorí doktoradnka Valéria Gregorová, ktorá sa na projekte STU podieľa.

Primárnym cieľom výskumníkov je nájsť alternatívu dnes používaného polystyrénu či polystyrén betónu. Nejde o nosný typ betónu, ale o výplňový betón s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ktorý je ľahký a môže odľahčiť stavbu. Pre tieto vlastnosti sa používa napr. ako spádová vrstva plochých striech, výplňová a vyrovnávajúca vrstva podláh a dutín rôznych stavieb.

FOTO STU: Recyklát z PUR peny

Zdroj a pokračování (za předplatné) na www.odpady-portal.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů