Pátek, 29. března 2024

Rašeliniště v Jizerských horách by mělo přestat vysychat

 Rašeliniště v Jizerských horách by mělo přestat vysychat

Opatření, která mají zabránit vysychání rašeliniště v rezervaci Nová louka v Jizerských horách, chystají ochránci přírody. Jde o projekt za 2,1 milionu korun podpořený evropskou dotaci. Vodu se v krajině podaří lépe zadržet díky vybudování 380 přehrážek na bezmála šesti hektarech. ČTK o tom informoval Ondřej Petrovský z Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, která se bude na financování projektu podílet.

Rašeliniště mají podle ochránců přírody jedinečnou a nezastupitelnou roli jako zásobárna vody. Na Nové louce rašeliniště vysychá, protože se tam v minulosti udělaly odvodňovací rýhy. "Vznikly kvůli těžbě dřeva. V rašeliništi totiž stromy rostou mnohem pomaleji," řekl pracovník Jizersko-ještědského horského spolku Leoš Vašina. Spolek projekt připravil. Obdobná opatření provedl v Jizerských horách od roku 2009 už na Klugeho louce, v národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizera či v oblasti Klečové louky. Problém s vysycháním rašelinišť se totiž objevil na vícero místech hor. Voda v nich začala ubývat v důsledku velkoplošného odvodňování vrchovišť i podmáčených lesů, které probíhalo od poloviny 19. století.

Práce na Nové louce by měly začít letos na podzim a trvat do léta příštího roku. Ochránci přírody vytvoří kaskádu dřevěných přehrážek tak, aby se hladina podzemní vody mohla navrátit k povrchu a cenný biotop se mohl dále přirozeně obnovovat. "Cílem celého projektu je zastavit proces zarůstání rašeliniště nepůvodní vegetací, posílit populace chráněných rostlin a zajistit větší retenci vody v krajině," dodal Petrovský. Na obnově rašeliniště se může podle Petrovského podílet i veřejnost, a to prostřednictvím mobilní aplikace Pomáhej pohybem.

Velké plochy rašelinišť Jizerských hor jsou chráněny v národních přírodních rezervacích. Největší a nejcennější z nich - národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery, má rozlohu 202 hektarů a rozprostírá se v okolí pramene řeky Jizery pod horou Smrk. Je tam vzácná vegetace a živočichové, turisté tam smějí chodit jen po vyznačené naučné stezce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů