Úterý, 19. března 2024

Speleologové v Moravském krasu odhalili další části jeskyně

 Speleologové v Moravském krasu odhalili další části jeskyně

V jeskyni v Moravském krasu, která dostala jméno Matalova Vymodlená, stále pokračují práce. Jeskyňáři z ní za tři roky po objevu odvozili kolem tisíce vozíků plných sutě a naplavenin, řek ČTK jeskyňář Michal Šenkýř. Původně mělo jít zhruba o 30 metrů dlouhou jeskyni, měří ale 163 metrů. Šenkýř a jeho kolegové také prodloužili chodby vedoucí z jeskyně asi na 300 metrů délky.

Jeskyně byla objevena zhruba v polovině roku 2013, jen prokopat se k ní sutí a zeminou trvalo rok a půl. Jeskyňáři k ní museli vyhloubit 40 metrů dlouhou chodbu. Práce se jim ale vyplatila, jeskyně nabízí většinu druhů krápníků, které jsou v Moravském krasu zastoupeny. Speleologové v ní objevili i kostry několik druhů netopýrů z dávné doby nebo kosti jeskynního medvěda.

"V jeskyni pracujeme téměř každý víkend, chceme zjistit celou její genezi," řekl Šenkýř. Speleologové budou například zjišťovat, odkud a kam teče vodní tok, na který v jedné části systému narazili. A také, zda se z ní nelze dostat do jiné sousedící jeskyně, například do Spirálky nebo Malé dohody.

"Naplaveniny a suť odvážíme například ze Ztracené chodby. Máme za to, že nám zbývají asi dva až tři metry, než se dostaneme k nějaké dosud neznámé prostoře," řekl jeskyňář.

Svůj název jeskyně získala podle nejstaršího z členů jeskyňářské skupiny Antonína Matala. Letos mu bylo 83 let a podle Šenkýře je stále aktivním jeskyňářem. Jeskyně s Matalovým jménem se však veřejnosti podle Šenkýře nikdy neotevře. I z důvodu, aby neztratila své krápníkové bohatství. Její vstup chrání ocelové dveře.

V Moravském krasu je více než 1100 jeskyní. Největší je systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Veřejně přístupných jeskyní s prohlídkou je pět, tedy Sloupsko-Šošůvské, Balcarka, Kateřinská, Punkevní jeskyně a Výpustek.

Libor Popela

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů