Čtvrtek, 28. března 2024

Fond Zelený poklad v Plzni podpoří využití dešťové vody ve městě

Fond Zelený poklad v Plzni podpoří využití dešťové vody ve městě

Ekologické projekty škol, školek, spolků či neziskových organizací zaměřených na využívání dešťové vody, začne v Plzni nově podporovat městský Nadační fond Zelený poklad. Za 20 let existence fond podpořil 252 projektů a rozdal na ně 18 milionů korun, řekla dnes novinářům předsedkyně jeho správní rady Lucie Davídková.

Nová grantová výzva, do které se mohou zájemci hlásit do 7. listopadu, je zaměřená na dešťovou vodu. "Chceme otevřít téma hospodaření s dešťovou vodou v Plzni a hledat první nositele dobré praxe. Téma je diskutováno mezi odbornou veřejností, ale my bychom si přáli dostat ho do běžné praxe," řekl člen správní rady fondu, hydrobiolog Jindřich Duras. Podle něj nyní lze získat na tento záměr dotace ze Státního fondu životního prostředí, případní zájemci ale zatím moc nevědí, na jaké projekty by se daly čerpat. Projekty podpořené fondem Zelený poklad by mohly být první inspirací, řekl Duras.

"Na metr čtverečný plochy spadne za rok 600 až 700 litrů vody, když ji ve městě, z parkovišť, silnic a zpevněných ploch svedeme do kanalizace, už si ji zpět nevezmeme," poznamenal. Dešťová voda se přitom dá využívat k zalévání a zavlažování záhonů a stromů, může být zachycována zelenými zarostlými střechami, jezírky nebo se dá i jímat a používat třeba při splachování toalet. Projekty škol a školek, které chce fond podpořit, mohou být zaměřené právě například na jímaní dešťové vody do sudů a nádrží a na následné využití na školních zahradách. Celý projekt má mít i výchovný a vzdělávací efekt. "Děti by se měly dozvědět, že strom, který denně spotřebuje i 200 litrů vody, je nejvýkonnější a nejefektivnější klimatizační jednotka. Že zelené střechy mohou zachytit dešťovou vodu a velmi účelně v létě ochlazovat horní patra budov," řekl Duras.

Fond, do něhož ročně zhruba milionem korun přispívá město, má základní grantový program. Je obecně zaměřený a podporuje menší projekty s významným komunitním přesahem - pomáhá s ochranou ptactva a živočichů, s ekologickými programy na školách, podpořil vznik městského včelaření a komunitních zahrad, před lety pomohl s rozjezdem farmářských trhů. Druhý grantový program už pátý rok podporuje environmentální aktivity předškolních dětí. Činnost fondu za 20 let a vybrané projekty shrnuje výstava v sadovém okruhu před Studijní a vědeckou knihovnou.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů