Čtvrtek, 28. března 2024

Kotlíkové dotace v Plzeňském kraji byly vyčerpány za dvě hodiny

Kotlíkové dotace v Plzeňském kraji byly vyčerpány za dvě hodiny

Částku 73 milionů korun vyčleněnou na výměnu starých kotlů na vytápění domácností vyčerpali dnes obyvatelé Plzeňského kraje za dvě hodiny a 13 minut. V této výzvě lidé podali 582 žádostí, řekla ČTK mluvčí kraje Alena Marešová. Příjem žádostí elektronickým systémem eDotace byl zahájen na krajském webu dnes v 08:00. Lidé se přitom mohli hlásit až do 16. prosince.

Dalších 140 žádostí za 16 milionů korun už přijal kraj jako rezervu pro případ, že některé subjekty odstoupí nebo nesplní dotační podmínky, tedy například nezkolaudují nová topeniště v termínu. "Šance pro další žadatele je už velmi nízká," řekl radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Štekl (KSČM).

Na nový ekologický zdroj tepla získají žadatelé od státu díky dotaci EU nejvíce 85 procent nákladů, maximálně 150.000 Kč. Dotace jdou na nákup nízkoemisních kotlů na biomasu a uhlí, na tepelná čerpadla a na plynové kotle. V první výzvě na začátku roku vyhověl kraj 1309 žádostem občanů za 149 milionů korun. Vyhlásil ji 20. ledna a lidé se mohli hlásit do 31. března. Peníze byly vyčerpané 29. února.

"Cílem je snížit emise z lokálního vytápění domácností podílející se na nadlimitních koncentracích znečišťujících látek na území kraje," uvedl Štekl. Podporu získají fyzické osoby na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech.

Plzeňský kraj dostal v první vlně dotací 231 milionů Kč. Další dvě vlny budou následovat do roku 2020. Za šest let by mohli obyvatelé regionu vyměnit 5000 až 6000 starých kotlů na tuhá paliva, kterých bylo před zahájením dotačního programu 40.000.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů