Úterý, 19. března 2024

Ke třem obcím s nejnižší produkcí odpadů v Plzeňském kraji míří Odpadový Oskar 2016

Ke třem obcím s nejnižší produkcí odpadů v Plzeňském kraji míří Odpadový Oskar 2016

Modrava, Dýšina a Kdyně jsou jména obcí, které nejen že prokázaly produkci odpadů menší než 150 kg na obyvatele, ale dokonce ho ve svých ,,váhových kategoriích" (1) vyprodukovaly nejméně v celém kraji. Všem třem obcím proto náleží titul Odpadový Oskar 2016 Plzeňského kraje. Toto ocenění vyhlašuje a předává už druhým rokem spolek Arnika. Kromě samotného množství vyprodukovaných odpadů odborníci z Arniky posuzují i další důležité faktory: podmínky pro třídění, ekonomické aspekty odpadového hospodářství nebo možnost třídit bioodpad. Oceněné obce ukazují, že chytré a šetrné nakládání s odpady je nejen ekologické, ale i výhodné. Arnika v návaznosti na jednotlivé kraje vyhlásí i celorepublikové vítěze Odpadového Oskara 2016.

,,Stejně jako loni se i letos ukazuje, že chytře a efektivně lze s odpady nakládat v obcích všech velikostí. Výzvy a problémy, kterým čelí drobná vesnice a větší město se samozřejmě liší, nakonec ale vždy rozhoduje ochota samospráv a obyvatel nakládat s odpady šetrně a ekonomicky. Vyplácí se to z ekologického i ekonomického hlediska. Další odměnou a motivací pak může být právě i Odpadový Oskar," říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Ing. Milan Havel.

Soutěž má dvě základní kategorie. V první rozhoduje přímo množství vyprodukovaných odpadů. V této kategorii se pak samozřejmě rozlišuje podle velikosti obcí. Druhá kategorie (2) sleduje spíše inspirativní příklady dobré praxe, které si zaslouží ocenění. Základní předpoklad pro kvalifikaci do obou kategorií je ovšem produkce odpadů pod 150 kg na hlavu. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší. Obce kvalifikované do soutěže Odpadový Oskar ale ukazují, že nastolit pozitivní trend není těžké.

,,Všechny kvalifikované i vítězné obce si zaslouží velkou gratulaci a uznání. Nejen proto, že jsou inspirací pro další města a vesnice, ale jednoduše i proto, že dobré výsledky by neměly zůstat nepovšimnuty. Platí to i pro odpadové hospodářství, které většina lidí bere jako samozřejmou rutinu. Přitom i zde platí, že to jde dělat dobře, lépe i nejlépe," doplňuje Jan Vávra, mluvčí Arniky.

Výherci Odpadového Oskara 2016 v Plzeňském kraji (3):

? obce do 1000 obyvatel

Modrava s produkcí směsných odpadů 39,3 kg/ob. Údaj je vztažen pouze k produkci směsného odpadu z domácností. Obec se snaží vytvářet dobré podmínky k třídění odpadů pro turisty. Díky tomu se v obci vytřídí asi 280 kg různých surovin na 1 obyvatele (vysoké číslo je dáno přepočtem odpadů od turistů na počet obyvatel obec, kterých je 70). Obec se už loni umístila na 2. místě ve své kategorii. Více viz: http://arnika.org/obec-modrava

? obce od 1001 do 5000 obyvatel

Dýšina s produkcí směsných komunálních odpadů 81,8 kg/ob. Více na webu: http://arnika.org/obec-dysina.

? města nad 5000 obyvatel

Kdyně s produkcí směsných komunálních odpadů 98 kg/ob. Město zvítězilo ve své kategorii už loni, viz - http://arnika.org/odpadovy-oskar-2015. Její případ je popsán na webu: http://arnika.org/mesto-kdyne .

Nejen samotné vítězné obce dobře demonstrují, některé nové trendy, které se do letošního ročníku Odpadového Oskara výrazně promítly. Například s tím, jak města začínají třídit bioodpady, roste i úroveň recyklace. Mnoho měst již dnes recykluje 50 % svých odpadů. Letošní ročník soutěže se nese i ve znamení celé řady zásadních legislativních změn, která se dotknou všech a obce by se na ně měly připravit.

,,V současnosti probíhá vypořádání připomínek k připravovanému novému zákonu o odpadech, který koncem roku bude předložen k projednání do parlamentu. Současný vývoj jednání naznačuje, že výrazně vzrostou poplatky za ukládání směsného odpadu na skládky (nárůst z 500 na 2000 Kč za 1 uloženou tunu). Od roku 2024 bude také na skládky možné ukládat jen komunální odpady s nízkou výhřevností a malou respirační aktivitou AT4 (slouží k hodnocení biologické stability odpadu)," komentuje současný stav přípravy nového zákona o odpadech Havel.

Soutěž přinesla mnoho v každodenním provozu ozkoušených modelů, jak mohou obce s odpady šikovně nakládat. Tyto příklady dobré praxe Arnika po vyhlášení všech výsledků nehodí do koše. Naopak je organizátoři soutěže zpracují a zveřejní, aby v nich inspiraci našli i další. V tom by zástupcům obcím mohly pomoci i další materiály, které Arnika připravila: manuál ,,Předcházení vzniku odpadů v obcích", letáček ,,Obce a odpady", výstava ,,Prevence odpadů srozumitelně" nebo web ,,Prevence vzniku odpadů".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů