Pátek, 29. března 2024

K soutoku dvou slezských řek povede nové lipové stromořadí. Přispět na něj může každý

K soutoku dvou slezských řek povede nové lipové stromořadí. Přispět na něj může každý

Pro někoho by mohlo být překvapující, že i v dnešní době vznikají v krajině nová stromořadí a aleje. Čtyřicet mladých lip, které Arnika společně s místními obyvateli a dobrovolníky vysadí 22. října u obce Malé Hoštice na Opavsku, budou důkazem toho, že nejde o žádnou raritu. Půjde totiž už o třetí stromořadí založené díky tradiční sbírce Lopatka pro alej. Příspěvkem může kdokoli podpořit výsadbu mladých lipek i myšlenku, že aleje by neměly z naší krajiny mizet, naopak, měly by se do ní vracet v podobě výsadby nových stromů. Vybrané peníze pomohou pokrýt výdaje spojené s výsadbou: pořízení kvalitních sazenic, kůlů a dalších ochranných prvků, ale i pracovního vybavení pro dobrovolníky. Za symbolických 2016 korun se dárce může stát patronem jednoho ze stromů.

,,Aleje vybíhající z našich sídel a lemující silnice i polní cesty do naší krajiny rozhodně patří a proto dlouhodobě pracujeme na jejich ochraně a obnově. Tomu mají pomoci i výsadby nových nebo obnovených stromořadí s podporou Lopatky pro alej, která je součástí naší kampaně Zachraňme stromy," říká Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Darovat symbolickou ,,Lopatku pro alej" je možné až do 21. října. Každý, kdo by chtěl touto cestou zanechat otisk v krajině, najde všechny potřebné informace na webových stránkách sbírky: http://arnika.org/lopatka-pro-alej.

,,Stromky s námi budou sázet dobrovolníci z okolí, ale příprava takové akce, nákup sazenic a jejich ochrany nebo nářadí, které budeme potřebovat, to jsou příklady věcí, na které můžete přispět a zapojit se tak do vzniku nové aleje," dodává Klemensová.

Lidé mohou přispět konkrétními částkami, za které lze zajistit vše potřebné k výsadbě nové aleje:

190,- rýč a rukavice pro zdatného kopáče

370,- ochrana 1 stromku před silným větrem a okusem

600,- sazenice 1 stromku

970,- vysazení jednoho nového stromku vč. jeho ochrany před silným větrem a okusem

1 200,- sazenice 2 stromků

2 015,- stanete se patronem mladého stromku

Společně s novou lipovou alejí u Malých Hoštic dárci podpoří i vše co Arnika dělá pod hlavičkou kampaně Zachraňme stromy.

,,Arnika se už léta snaží chránit aleje kolem cest a silnic po celé republice. Sestavujeme statistiky kácení a vysazování stromů, vyhlašujeme anketu Alej roku, natíráme vybraná stromořadí bezpečnostními reflexními pruhy, bojujeme za konkrétní aleje v ohrožení. Sbírku Lopatka pro alej pořádáme třetí rok, ale už ji vnímáme jako tradici. Umožňuje nám totiž do mapy zakreslovat nové aleje, což je další krok za ochranou stromořadí, která vysadili naši předci. Dvě aleje už se rozrůstají. Doufáme, že mnoho dalších ještě přibude, " říká Jan Vávra, tiskový mluvčí Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů