Úterý, 19. března 2024

Sedmá generace 5/2016: Za život a na smrt

V novém čísle časopisu Sedmá generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky:

Sedmá generace 5/2016: Za život a na smrt

Kolik ochránců přírody a krajiny ročně umírá? Jak řešit problém se sinicemi? Co všechno můžeme potkat na cestě k soběstačnosti? Jsou média ekosystémem? Jak správně zasadit a vychovat strom? Kterak cestovat s pokorou? Máme do tohoto světa rodit děti? V čem spočívá duchovní rozměr divočiny? Je komunitou podporované zemědělství na vzestupu? Co si myslí hoch od Bobří řeky Ivan Makásek? Jsou umělá hnojiva, herbicidy, insekticidy či zemědělské stroje nezbytné? Jak přežít v drsné přírodě? Proč je Kodaň zase vepředu? Proč všechno vyplouvá na hladinu?

V hlavním tématu čísla se věnujeme lidem, kteří za snahu chránit přírodu či krajinu zaplatili vlastním životem; vedle celosvětového přehledu přinášíme konkrétní kauzy z Hondurasu, Ruska a Etiopie. Jan Skalík pak připomíná, jak ne/dopadají soudy občanů napadených policií při blokádě kácení na Šumavě z roku 2011.

V čísle dále najdete články o duchovním rozměru divočiny, rizicích přelidnění, zodpovědném cestování, každodenní soběstačnosti, zkrácené cestě k jídlu, sázení stromů, nepredátorské kultuře, vranovské vodní nádrži, mediálním ekosystému, inspirativních kodaňských parcích nebo vědeckých iluzích dle Masanobu Fukuoky. Hovoříme též se skautem a spisovatelem Ivanem Makáskem a oscarovou hudebnicí Markétou Irglovou. V recenzích přibližujeme filmy Zootropolis a Nebe a led nebo knihy Člověk v drsné přírodě a Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století.

Vydání doplňujeme rubrikami Ekologický kompost, Bioastrolog radí a varuje, Librarium a Občanský kalendář. A na web zavěšujeme dvě nové fotogalerie: lahvově zelenou vranovskou vodní nádrž zachytila Martina Vrtělová a narozeninovou oslavu k 25 letům Sedmé generace především Petr Vozák.

Seznam všech článků čísla visí zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Dobrý podzim přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů