Středa, 24. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Parlament žádá limity pro transmastné kyseliny

Členové Evropského parlamentu na dnešním plenárním zasedání přijali usnesení, ve kterém požadují, aby EU stanovila povinné limity na obsah průmyslově vyráběných transmastných kyselin (TFA) v potravinách. Tyto kyseliny zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, neplodnosti, cukrovky a obezity a jsou používané zejména v levnějších potravinách. Europoslanci žádají Komisi, aby co nejdříve, a ideálně do dvou let, představila návrh, který by stanovil maximální povolený limit TFA v potravinách.

Komise schválila německou podporu kogeneračních jednotek

Evropská komise dnes shledala, že jsou německé plány na podporu vysoce účinných kogeneračních jednotek v souladu s pravidly EU o státní podpoře. Na jedné straně podporují energetickou účinnost a nižší emise CO2, na straně druhé vedou k lepšímu zapojení kogeneračních jednotek do vnitřního trhu s elektřinou. Komise však zároveň zahájila hloubkové šetření slev pro určité uživatele z příplatků uložených na financování podpory.

Chytrý průmysl potřebuje flexibilní regulatorní prostředí


Dnes se v Bratislavě konalo Investiční fórum, které se zaměřilo na oblast tzv. ,,chytrého průmyslu". V rámci summitu uvedl generální ředitel Konfederace evropského podnikání BusinessEurope Markus J. Beyrer, že množství investic plynoucích do chytrého průmyslu bude záležet na regulatorním rámci, který pro tuto oblast v EU vytvoříme. Vzhledem k tomu, o jak dynamickou oblast se jedná, je podle Beyrera nutné vytvořit flexibilní regulatorní prostředí, které bude chytrý průmysl podporovat, místo toho aby brzdilo jeho rozvoj.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů