Čtvrtek, 28. března 2024

Nové lipové stromořadí roste na Opavsku díky místním lidem, Arnice a dárcům z celé ČR

Nové lipové stromořadí roste na Opavsku díky místním lidem, Arnice a dárcům z celé ČR

Čtyřicet lip, které nyní lemují cestu od Malých Hoštic k soutoku řek Opava a Moravice, jsou výsledkem práce Arniky, místních lidí i dobrovolníků z blízka i daleka. Stromořadí by ovšem nemohlo vzniknout především bez podpory 257 dárců, kteří přispěli do třetího ročníku sbírky ,,Lopatka pro alej". Výsadbu podpořily také firmy z Opavska - DDD SERVIS OPAVA v.o.s. a AVIO s.r.o. Samotné sázení, které proběhlo v sobotním podzimním slunci, bylo takřka ideální ukázkou komunitní akce. Obec Malé Hoštice zajistila technické zázemí, spolek Arnika akci připravil a od štědrých dárců vybral peníze na všechny náklady, místní lidé a dobrovolníci ze širšího okolí si pak užili možnost zanechat v krajině svou stopu. Arnika nepochybuje, že příští podzim na tuto radostnou zkušenost opět naváže a vysadí již své čtvrté stromořadí v naší krajině.

Výsadba lipového stromořadí v Malých Hošticích na fotografiích>>

,,Děkujeme dárcům z celé republiky, kteří i tentokrát podpořili výsadbu stromů v naší krajině. Děkujeme i těm, kteří přišli hoštickým pomoci. Ohlasy a podněty sázejících nás opět přesvědčili, že tato činnost má smysl. Osobně bych chtěla poděkovat i všem, kteří mi v průběhu akce Lopatka pro alej posílali informace o výsadbách stromků v místech, kde žijí. V Malých Hošticích přibylo 40 mladých lip. V následujících letech budou potřebovat pravidelnou odbornou péči. Jsem přesvědčena, že ji hoštičtí dokážou zajistit," říká Marcela Klemensová, vedoucí kampaně Zachraňme stromy.

Jak již bylo řečeno, nová alej vděčí za své vysazení především 257 dárcům, kteří dohromady vybrali částku převyšující náklady. Všem patří velký dík! Někteří z dárců dokonce přidali ruku k dílu i na místě. Při samotném sázení tak pracovali a pomáhali obyvatelé Malých Hoštic, dobrovolníci z blízka i daleka, zástupci místního spolkového života i spolků z okolí. Zásadní roli sehrála i podpora a vstřícný přístup místní správy.

,,Myslím, že jsme vytvořili atraktivní místo, které bude v budoucnu sloužit nejen malohoštickým lidem, ale například i cyklistům ke klidným a netradičním vycházkám v přírodě. Obnovili jsme tak zaniklou švestkovou alej, na kterou byli občané mnoho desítek let zvyklí. Chtěla bych touto cestou poděkovat nejen dospělým, ale i dětem za výjimečný přístup, snahu a obětavost, se kterou k této aktivitě přistoupili," řekla Mgr. Miroslava Konečná, starostka Městské části Malé Hoštice

,,Odbor životního prostředí a odbor hlavního architekta Magistrátu města Opavy moc děkuje všem zúčastněným, kteří jakýmkoli způsobem přispěli ke zdárné realizaci další trasy navržené krajinnou studií Zelené hradby Opava a pomohli tak zatraktivnit přístup k soutoku řek Opavy a Moravice. Ať stromy dnes vysázené dělají radost nám všem, i těm, kteří je budou po nás obdivovat. Jednou bude možná toto stromořadí památné. Chraňme je!" říkají společně Ing. Karel Kovalčík z odboru životního prostředí a Ing. Carmen Dvořáková z odboru hlavního architekta a územního plánu, Magistrát města Opavy.

Zajímavým paradoxem je, že ve stejnou chvíli, kdy u Opavy vznikalo úplně nové stromořadí, se Arnika účastnila posledního rozloučení s jiným - přes sto let starou Kočárovou alejí na Frýdlantsku. Ta loni získala bronzovou příčku v anketě Alej roku. Letos ale bude muset ustoupit rekonstrukci silnice. Místní Iniciativa Zachraňme aleje proto zorganizovala velmi důstojné rozloučení, kde jsme také aleji předali symbolické diplomy za úspěch v anketě Alej roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů