Čtvrtek, 18. dubna 2024

Argentina sází na obnovitelné zdroje

Argentina sází na obnovitelné zdroje

Nová argentinská vláda se snaží urychleně řešit katastrofální energetickou situaci země, která potřebuje jak nové zdroje, tak i modernizaci přenosové soustavy. V souladu se světovými trendy se zaměřuje hlavně na obnovitelné zdroje, především větrnou a solární energii.

V současnosti tvoří obnovitelné zdroje pouhých 1,8 % instalovaných kapacit, cílem je navýšit jejich podíl na 20 % v roce 2025. Ve stejném období by se měla kapacita zdrojů navýšit o 21 000 MW, z nichž 50 % budou tvořit právě obnovitelné zdroje. Celkové investice by měly dosáhnout 15 miliard USD.

Koncem září byla uzavřena první fáze veřejné soutěže na 1 000 MW obnovitelných zdrojů. Vláda poptávala 600 MW větrných zdrojů, 300 MW solárních a zbývajících 100 MW mělo být rozděleno mezi biomasu a další netradiční zdroje. Nabídka mnohonásobně překročila poptávku, když celkový nabídnutý výkon byl 6 343 MW. Účastníci tendru nabídli 3 468 MW větrných zdrojů, 2 811 MW solárních, 53 MW biomasy a bioplynu a 11 MW malých vodních elektráren.

Zajímavé jsou i vysoutěžené ceny. Zatímco ještě v prosinci 2015 nabízely firmy produkci větrné a solární energie za 120-140 USD/MWh, dnes se ceny přiblížily mezinárodní úrovni, když minimální nabízená cena větrné energie dosáhla 49 USD/MWh a solární 59 USD/MWh.

Velmi důležitým faktorem pro udržitelnost výstavby nových kapacit jsou v případě Argentiny příslušné záruky. Kontrakty jsou uzavírány v USD na dobu 20 let a jsou garantovány jednak speciálním fondem ve výši 400 mil. USD, dále státními dluhopisy a též úvěry Světové banky.

Další veřejná soutěž na 1 000 MW by měla být vypsána v březnu/dubnu 2017. Zastupitelský úřad doporučuje zájemcům o investice v energetickém sektoru v Argentině konzultovat stránky Ministerstva energetiky a hornictví. Energetika je určitě perspektivním sektorem pro české firmy.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires. Autor: Ludevít Hrúz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů