Úterý, 19. března 2024

K obcím s nejnižší produkcí odpadu míří Oskar

K obcím s nejnižší produkcí odpadu míří Oskar

Druhý ročník soutěže Odpadový Oskar zná své vítěze. Které obce v Česku produkují nejméně odpadu na obyvatele a rok? (1) A jaké zajímavé a inspirativní příklady odpadového hospodářství se rozhodla odborná komise ocenit? (2). Hned dvakrát pošle Arnika Oskara do Plzeňského kraje. Mezi obcemi do 1000 obyvatel získala 1. místo Modrava s produkcí směsného odpadu 39 kg/ob/rok. Ve skupině měst nad 5000 obyvatel zvítězilo (stejně jako loni) město Kdyně, které jako jediné pokořilo hranici 100 kg (98 kg). Vůbec nejlepších výsledků v ČR dosáhl šampion větších obcí od 1001 do 5000: Štítná nad Vláří - Popov ve Zlínském kraji s produkcí odpadu asi 38,6 kilogramů. Ve druhé kategorii, kde komise oceňuje zvlášť inspirativní příklady dobré praxe, putuje Odpadový Oskar do čtyř obcí: Fulneku Starého Hradiště, Dalešic a Mokrého. Přehled výsledků a popis odpadového hospodářství vybraných měst naleznete na webu: arnika.org.

Celkové pořadí kvalifikovaných obcí a měst je přílohou této tiskové zprávy.

,,Gratulujeme všem obcím, které se umístily a kvalifikovaly. Za těmito výsledky je mnohaletá práce, která stojí na mnoha detailech. Například město Kdyně letos zvítězilo už podruhé, což ukazuje, že nejde o náhodu nebo shodu okolností. Za úspěchem stojí úsilí, které Kdyni také vyneslo Oskara a naše uznání. Neměli bychom ale zapomínat ani na Modravu a všechny ostatní obce se skvělými výsledky, říká odborník Arniky na systémy odpadového hospodářství Ing. Milan Havel.

Přinejmenším stejnou pozornost si ovšem zaslouží i obce oceněné ve druhé kategorii soutěže. V té nezáleží jen na produkci směsného odpadu, ale i na tom, jak je efektivní. Současně se Arnika při výběru oceněných obcí soustředí na nápady a řešení, které mohou inspirovat další obce, jejich vedení i obyvatele. V této kategorii se letos prosadilo město Fulnek a obce Staré Hradiště, Dalešice a Mokré. Více se o odpadovém hospodářství oceněných obcí dočtete v poznámkách této tiskové zprávy (3).

Ocenění si zástupci vítězných obcí převzali toto úterý na Konference Ministerstva životního prostředí k předcházení vzniku odpadů.

,,Stejně jako loni se i letos ukazuje, že chytře a efektivně lze s odpady nakládat v obcích všech velikostí. Výzvy a problémy, kterým čelí drobná vesnice a větší město se samozřejmě liší, nakonec ale vždy rozhoduje ochota samospráv a obyvatel nakládat s odpady šetrně a ekonomicky. Vyplácí se to z ekologického i ekonomického hlediska. Další odměnou a motivací pak může být právě i Odpadový Oskar," doplňuje letošní výsledky Havel.

Základní předpoklad pro kvalifikaci do obou kategorií je produkce odpadů pod 150 kg na hlavu. Tento limit organizátoři zvolili proto, že jde o hodnotu, které se běžně daří dosahovat v sousedních státech, v Česku ale tato meta stále není běžná. Oproti Rakousku a Německu je u nás totiž průměrná produkce směsného odpadu asi o třetinu vyšší.

,,Všechny kvalifikované i vítězné obce si zaslouží gratulaci. Nejen proto, že jsou inspirací pro další města a vesnice, ale jednoduše i proto, že dobré výsledky by neměly zůstat nepovšimnuty. Především všechna větší města, která se kvalifikovala a dosáhla produkce odpadů pod 150 kg na obyvatele a rok si zaslouží uznání, protože v ČR rozhodně nejde o samozřejmost," doplňuje Jan Vávra, mluvčí Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů