Úterý, 19. března 2024

Ministr životního prostředí Richard Brabec diskutoval s vedením kraje a města Ostravy

Ministr životního prostředí Richard Brabec diskutoval s vedením kraje a města Ostravy

Ministr životního prostředí (MŽP) Richard Brabec 24. 11. jednal s vedením Moravskoslezského kraje a města Ostravy o nastavení další spolupráce zejména v oblasti ochrany ovzduší a zlepšování kvality života v kraji. Do Ostravy přivezl termín pro druhou vlnu kotlíkových dotací i možnost řešení v případě likvidace paliva z ostravských kalů, které leží ve Vratimově.

K hlavním probíraným tématům patřil aktuální stav kotlíkových dotací v Moravskoslezském kraji a termín spuštění jejich druhé vlny, projekty podpořené z evropských fondů, které jsou zaměřené na zlepšování kvality ovzduší, i rozvoj a potřeby kraje a města nejenom v oblasti tzv. chytrého regionu a chytrých měst.

,,Vzhledem k efektu, který mají výměny zastaralých kotlů na zlepšení kvality ovzduší po celé České republice, děláme vše pro to, abychom mohli další vlnu kotlíkových dotací spustit zkraje příštího roku. Naší ambicí je termín do 31. března 2017, což je o rok dříve, než bylo původně plánováno. Také to znamená, že kraje by mohly výzvy pro občany vypsat ještě před letními prázdninami. Spuštění druhé vlny totiž musí předcházet vyjednávání s Evropskou komisí o vyhodnocení první vlny a zhodnocení jejích efektů a s tím spojená možná úprava podmínek," sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,Jsem rád, že slíbené 10% navýšení finanční alokace na tepelná čerpadla a kotle na biomasu už jsou na cestě do našeho kraje. V případě další vlny kotlíkových dotací jsme diskutovali o nastavení konkrétních podmínek, například o trvalé podpoře kotlů spalujících výhradně uhlí, jejichž eliminace by mohla negativně ovlivnit počet zájemců o výměnu," potvrdil Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

,,Kotlíkové dotace vnímáme jako jednu z hlavních možností jak zlepšit životní prostředí a snížit množství prachu v ovzduší. Letos dalo město Ostrava z rozpočtu 10% na to, aby si Ostravané mohli pořídit nový ekologický kotel. Jsem rád, že mezi téměř 4 tisíci žádostí o kotel je 400 z Ostravy, což představuje ročně o zhruba 400 tun prachu v ovzduší méně," Tomáš Macura, primátor Ostravy.

Mezi dalšími tématy byla možnost čerpání peněz z Operačního programu životního prostředí. ,,Kraj chce ještě do konce tohoto roku předložit do tohoto programu sedm projektů, z toho čtyři z oblasti energetických úspor a tři z oblasti ochrany přírody za zhruba 82 milionů korun, na příští rok je naplánováno dalších 28 projektů na zateplení budov v majetku kraje za zhruba 611 milionů korun," sdělil k tématu Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.

Ministerstvo životního prostředí společně se Státním fondem životního prostředí vyhlásily nedávno zcela novou pilotní výzvu na podporu rozvoje alternativních pohonů v obcích a krajích. ,,Chceme tím mimo jiné rozhýbat poptávku, která následně přispěje rovněž k rychlejšímu rozvoji dobíjecí a plnicí infrastruktury a také k rozvoji nových technologií. Právě obce, kraje a jejich organizace jsou vhodnou cílovou skupinou pro pilotní projekt, protože najedou mnoho kilometrů. Obměna jejich vozového parku za ekologická vozidla tedy zvýší i efekt vynaložených peněz do čistoty ovzduší a životního prostředí. Navíc právě pro celý Moravskoslezský kraj představuje program další možnost jak ulevit znečištěnému ovzduší," vysvětluje ministr Brabec.

,,V rámci nově vyhlášené výzvy MŽP na podporu alternativních způsobů dopravy plánuje kraj požádat o dotaci z Národního programu Životní prostředí zaměřenou na udržitelnou městskou dopravu a mobilitu, a to na pořízení osmi automobilů na pohon CNG a dvou elektromobilů. O příspěvek na minimálně šest vozidel na CNG a 2 elektromobilů plánují požádat také krajské příspěvkové organizace," řekl hejtman Ivo Vondrák s tím, že ve vozovém parku krajské korporace je nyní 13 vozidel na CNG pohon a 3 elektromobily.

Ministr spolu se zástupci regionu probrali také řešení co s palivem vyrobeným z kalů z ostravských lagun, které leží už pět let ve Vratimově. ,,Nepovažujeme za akceptovatelné, aby jako doposud probíhaly pouze debaty, kdo za to může, a samotná likvidace kalů, které ztrpčují život místním lidem, neprobíhala. Nechť se potom po viníkovi, pokud bude někdy vůbec identifikován, vymáhají vynaložené prostředky. Ministerstvo má pro podobné projekty speciální program, ze kterého může na likvidaci zažádat i obec Vratimov, a dnes jsme se domluvili i na pomoci ze strany MSK a města Ostravy," prozradil ministr Richard Brabec.

,,Město a kraj se chtějí finančně podílet na kofinancování žádosti o dotaci na sanaci území z dotačního programu MŽP. Chystáme se oslovit paní starostku a nabídnout jí spolupráci, aby Vratimov mohl podat žádost," potvrdil hejtman MSK Ivo Vondrák.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů