Úterý, 19. března 2024

Litoměřice pořídily deset elektromobilů a čtyři hybridní vozy

Litoměřice pořídily deset elektromobilů a čtyři hybridní vozy

Litoměřická radnice mění vozový park. Pořídila deset elektromobilů a čtyři hybridní auta. Vozy má město na leasing, za dva roky se rozhodne, zda je pomocí státní dotace koupí. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Eva Břeňová. Litoměřice jsou lídrem mezi městy na severu Čech v oblasti propagace šetrné dopravy či obnovitelných zdrojů energie.

"Elektromobilita je velkým tématem současnosti, a to zejména s ohledem na životní prostředí, proto jsem šli touto cestou," vysvětlil místostarosta Karel Krejza (ODS).

Jeden elektromobil stojí okolo milionu korun. "Proto jsem zvolili operativní leasing. Za dva roky bude v tomto směru určitě velký pokrok a my se můžeme rozhodnout, co dál," uvedl Krejza. Město bude moci požádat i za dva roky o státní dotaci na nákup aut se šetrným pohonem.

Největším problém současných elektromobilů je podle Krejzy dojezdová vzdálenost. "Ta je okolo 190 kilometrů za den, přes noc se nechává vůz nabít. Za dva roky dojezdová vzdálenost už může být 300 kilometrů," uvedl Krejza.

Elektromobily využijí zaměstnanci úřadu a příspěvkových organizací města, jako je nemocnice. Spolupracovat chce teď město s místními podnikateli třeba v oblasti výstavby dostupných dobíjecích stanic. "Nyní se vybírají vhodné lokality na jejich stavbu," uvedla mluvčí.

Město chce také testovat možnosti využití fotovoltaických elektráren pro dobíjení elektromobilů. Elektřinu chce využít i pro městskou hromadnou dopravu.

Litoměřice nyní získaly z různých dotací přes dva miliony korun na realizaci projektů v oblasti udržitelné dopravy a energetiky. Z peněz bude město financovat třeba průzkum dopravního chování obyvatel. Připravuje se také plán opatření, která povedou ke snížení škodlivých emisí, snížení spotřeby energie a většímu využití obnovitelných zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů